Начало Агроновини Земеделие Отчитат тежка сеитбена кампания, с проблеми при рапицата

Отчитат тежка сеитбена кампания, с проблеми при рапицата

Есенната сеитба ще приключи до няколко дни. Прогнозата на специалистите е, че над 80% от пшеницата в област Добрич е засята. Очаква се декарите с пшеница да достигнат обичайните за района 1,1 – 1,2 милиона декара, прогнозира за Про Нюз Добрич председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

„Есенната сеитба позакъсня заради сухото време. Кампанията е тежка, с трудни обработки, с износване на инвентара, чупене на сеялки. Дъждовете са локални, много малко влага има край морето, но такава е годината“, коментира Костадинов.

По думите му тази година проблемът е с рапицата. „Беше много сухо и тя не поникна. Много от рапиците, засети тази година, ще бъдат развалени, разорани. Тези, които са поникнали на места, са неравномерни и редки, а тръгнаха и плевели. Рапицата е доста трудна култура.  Ако има дъжд през август и септември, културата ще се развие добре. Няколко години подред обаче в областта няма дъжд и земеделците се отказват от рапицата“, посочи той.

В област Добрич миналата година рапица бяха засети около 200 000 дка с рапица, а на финала  са били около 38 хиляди дка. 

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова също посочи, че насажденията с рапица са зле, там където не е валяло. „По принцип културата е рискова култура за региона. Тази година по-смелите насяха там, където имаше локални дъждове, но тя е малко. Където имаше дъждове през последните две-три седмици рапицата върви добре, но където не вали – например Ген. Тошево, Шабла, Каварна, там рапица няма как да има“, коментира тя.