Начало Агроновини Агробизнесът ще получи 200 милиона евро повече от ПРСР

Агробизнесът ще получи 200 милиона евро повече от ПРСР

Българското земеделие ще получи 200 милиона евро повече чрез изпълнението на различни мерки по Програма за развитие на селските райони през следващите две години. Такава възможност предоставя механизмът за възстановяване от кризата, предизвикана от COVID-19, който е елемент от спасителния план „Следващото поколение ЕС“, съобщават от МЗХГ. 

Окончателното приемане на преходния регламент се очаква да бъде осъществено до края на 2020 г., съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева чрез видео обръщение, по време на церемонията по връчването на наградите „Агробизнесмен на България 2020“. Тя обясни, че приемането на преходния регламент ще даде яснота и за разпределението на този бюджет, който ще бъде на разположение на фермерите.

По думите й, най-важното, което предстои, е финализирането на Стратегическия план за следващия програмен период,  който ще стартира от 2023 г. „Надявам се, че през идните няколко месеца ще приключим с първия драфт на плана, които да бъде представен на заинтересованите страни. Предстои ни интензивна работа по разписването на отделните мерки в него и се нуждаем от конструктивен дебат с предложения и алтернативи, без политическа характеристика и оттенъци“, каза Танева.

Тя поясни, че основното политическо послание, цел и идея на новия програмен период са околната среда, зелените цели и Зелената сделка.  Голямото предизвикателство е как стопаните да  преустроят земеделската си дейност по начин, по който максимално да се щади природата. „В този процес трябва да участваме всички, като предоставим максималния инструментариум и възможности от различни мерки, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, изведени от науката и практиката. Към това са насочени усилията на Координационното звено  в Министерството“, допълни министърът.

През преходния период, българските фермери ще получат обичайната си подкрепа, каквато им е позната досега,  в обхвата на директните плащания като мерки, и като изисквания. „Най-големият български успех е, че ние бяхме инициаторите и в рамките на 6 месеца успяхме да наложим да бъде приета промяната – Националната преходна помощ да продължи“, подчерта министър Танева.

На церемонията присъства заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, който връчи голямата награда „Агробизнесмен на България 2020“ на Николай Минев.