Начало Агроновини Животновъдство Установиха 8 нови случая на заболяването „син език“ при диви животни

Установиха 8 нови случая на заболяването „син език“ при диви животни

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи 8 нови случая на болестта Син език при диви преживни животни. Заразените животни са констатирани в областите Перник – 4 елена лопатара, Враца – 2 сърни, Видин и Ловеч – по 1 елен. С новите случаи общият брой на положителните за заболяването диви преживни животни са 11 на територията на страната.

Резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория за Син език при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

Няма опасност от заразяване на популацията от домашни преживни животни, тъй като от 2014 година в България се изпълнява поголовна ваксинация на възприемчивите животни в рамките на Националната програма за наблюдение и контрол на болестта Син език върху преживни животни на БАБХ, одобрена от Европейската комисия.

През 2020 година ваксинацията също се изпълнява в срок, като от стартирането на програмата няма констатирано огнище на син език при домашните преживни животни в България.

В Европа към днешна дата общият брой на огнищата на Син език при домашни преживни животни е 833. Най-голямо разпространение на заболяването има в Северна Македония, където има 396 огнища със 122 197 животни, и Гърция с 284 огнища и над 88 хиляди засегнати животни. Огнища има и в Италия, Франция, Хърватия, Испания, Белгия, Германия и др.

БАБХ и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) продължават съвместно да изпълняват надзора сред популацията на дивите преживни животни за откриване на циркулация на вируса на Син език.

Агенцията по храните напомня, че Син език е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух.

Болестта не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби, вследствие отслабването и намаляването на производителността на неимунните преживни животни.