Начало Новини Удължиха сроковете за прием на заявления за хуманно отношение към свине и...

Удължиха сроковете за прием на заявления за хуманно отношение към свине и за погасяване на кредити

Държавен фонд „Земеделие“ взе решение за удължаване на сроковете за прием на заявления по държавните помощи „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине” и „Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. Крайният срок за подаване на документи и по двете схеми изтичаше днес (10 ноември), но поради усложнената епидемиологична обстановка в страната, бе взето решение за удължаване на приемите. Свиневъдите могат да кандидатстват за подкрепа до 17 ноември, а стопаните, които искат да заявяват помощ за погасяване на кредити, могат да подадат своето заявление до 25 ноември.

Помощта за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине е с бюджет 15 млн. лева за 2020 г. и се предоставя за отгледани и реализирани угоени прасета при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на схемата. Подпомагането покрива направените разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение към свинете, поети за най-малко 5 години.

Държавната помощ „Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“ е с бюджет от 56, 58 млн. лв. Тя е насочена към земеделски производители – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, които са отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г. и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19.