Начало Новини По-високи са изкупните цени на зърнените и маслодайни култури спрямо година по-рано

По-високи са изкупните цени на зърнените и маслодайни култури спрямо година по-рано

Леко нарастване на средните изкупни цени на основните зърнени и маслодайни култури в страната на седмична база се наблюдава към 4 ноември т.г. То е в рамките на 0,1% за слънчогледа и 2,1% за фуражната пшеница. Без промяна остава цената на ечемика. Това сочат последните оперативни данни на МЗХГ за основните земеделски култури.

Средната изкупна цена на хлебната пшеница към тази дата е 363 лева за тон. Това е с над 20% повече отпреди една година. Цената на фуражната пшеница също се е покачила – сега тя е 347 лв/тон при 284 лв/тон през 2019. Спрямо година по-рано слънчогледът е поскъпнал с 46,5% (  813 лв/тон към 555 лв/тон), а основните зърнени култури – в границите от 8,5% при ечемика до 28,4% при царевицата.

Общият износ на пшеница през Пристанище Варна от началото на текущия пазарен сезон до 8 ноември 2020 г. (включващ 34 хил. тона за последната седмица) е с 55,1% по-малко на годишна база. Макар да остава в застой за поредна седмица, експортът на ечемик през порта е със 77,8% над отчетения по същото време на миналата година. Все още не са преминавали товари с рапица от новата реколта.

През последната седмица през пристанището са изнесени 28,8 хил. тона царевица, докато експорт на слънчоглед не е реализиран. Общо за периода от началото на пазарната година, износът на царевица през порта нараства с 33,3% на годишна база, а този на слънчоглед намалява с 46,1%.