Начало Новини Заради сушата падна цената на земеделската земя в област Добрич

Заради сушата падна цената на земеделската земя в област Добрич

Сушата свали цената на добруджанския чернозем – традиционно най-скъпата земя в страната, съобщават брокери на недвижими имоти в Добричкия регион.

Тенденцията започна още през пролетта и особено стана видима през лятото, когато се прибираше зърнената реколта със слаби добиви заради липсата на валежи, потвърди пред БТА за поевтиняването председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова. По думите й в някои землища цената е паднала с 400-500 лева и има парцели, които вече се търгуват под 2000 лева за декар.

През 2019-а средната цена на сделките с ниви в Добричка област е с 93.8 на сто по-висока от средната стойност за страната, достигайки 2041 лева за декар и 2352 лева за най-скъпите имоти в Добричката община, според обобщените данни на териториалното статистическо бюро-Североизток.

Цената тази есен падна със 100-200 лева за декар в землищата на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и от 2700 лева за декар преди месеци вече върви по 2300-2500 лева, съобщи на БТА Ралица Кулева – управител на една от големите агенции за недвижими имоти в региона, която търгува със земи в цялата страна. Брокерът коментира, че на пазара има търсене, като по-трудно се срещат интересите на продавачи и купувачи. Инвеститорите обичайно пресмятат 4-4.5 на сто възвръщаемост на вложените средства, а тази есен се очаква и рентите да бъдат ниски – по 30-40 до 50 лева за декар при 80-100 лева през други години. Заради слабите добиви не само от пшеницата земеделски стопани продават и полета, засети с лавандула, и орехови градини.

Годината, белязана със суша в Добричкия регион, се възприема по-скоро като изключение, казва Кулева, позовавайки се на опита на възрастни хора, които сочат, че на десетина години се случва такава беда.

След слабата реколта на пазара на земя се наблюдава обратната на обичайната тенденция – има повече предлагане на парцели и по-малко търсене, посочва брокерът Божанка Костова, която посредничи в сделките в Генералтошевския край. И по нейните думи цената в региона е паднала със 100-200 лева за декар – до 2200-2300 лева, като парцели могат да се намерят и за 2000 лева за декар. От добрата цена се възползват инвеститори, които разполагат със свободни средства, казва Костова като пояснява, че това не са земеделци, които търсят земя за обработка. Земеделските производители сега имат нужда от оперативни средства. Брокерът прогнозира, че след раздаването на рентите от средата на ноември е възможно да бъде отбелязан нов спад в цената от 100-200 лева за декар.

Ако сушата се задържи и не завали сняг през зимата, земята в Добричко ще поевтинее още, смята председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти.

Според Ралица Кулева в по-дългосрочен план върху цената на чернозема ще повлияе и общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Земеделските производители очакват новия Закон за земята и дали субсидиите през новия програмен период ще се дават на хектар или ще бъдат обвързвани с качеството на произвежданата продукция, поясни брокерът.

Източник: БТА