Начало Туризъм Подготвят схема за финансово подпомагане на екскурзоводите и планинските водачи

Подготвят схема за финансово подпомагане на екскурзоводите и планинските водачи

Министерството на туризма и Управляващият орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ подготвят схема за финансовото подпомагането на екскурзоводите и планинските водачи, пострадали от икономическите последствия от COVID-19, съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя уточни, че предвид спецификата им се изисква различен подход при подкрепата, като в момента на експертно ниво се разглеждат възможностите тя да бъде реализирана, посочват от пресцентъра на министерството.

Екскурзоводите протестираха още през лятото с искания за безвъзмездна финансова помощ. Те останаха без работа след срива в туризма.

Вицепремиерът обсъди актуалната ситуация в сектор туризъм с представители на Българската асоциация на експертите в туризма (БАЕТ). Фокус на разговорите бяха възможностите за финансова помощ на бранша по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и удължаване на мярката 60/40.

Представителите на Асоциацията поставиха и въпроса за образованието и квалификацията на кадрите в туризма. Тяхната позиция е, че положителен ефект за целия отрасъл ще е образователните центрове да подготвят нужните за бизнеса служители. Те посочиха още, че при разработване на мерки и планове за подкрепа на туристическия сектор е добре да се включват и експерти от самия бранш.

Тема на разговорите бе и възможността за обединение на бранша. Според тях би било добре да има един или двама големи представители, които да са гласът на бизнеса. Министър Николова коментира, че може да се проучат добрите практики в тази посока.

Министър Николова подчерта, че е важно държавата в лицето на Министерството на туризма и представителите на бизнеса да работят съвместно и координирано в търсене на възможности за подкрепа на сектора. Само така ще имаме работещи инициативи и ще постигаме положителни резултати, посочи още тя.