Начало Лов и риболов Слаб сезон по Северното Черноморие отчитат рибари

Слаб сезон по Северното Черноморие отчитат рибари

Не се сбъднаха прогнозите, че през ноември морето на север от Варна ще ври от риба. Оказва се, че сезонът е доста по-слаб от очакваното. В момента любителите – въдичари ловят край Балчик основно попчета и много малко сафрид. С кораби вадят сафрид, чернокоп, барбуна, малко калкан.

„Има добри резултати от риболова на чернокоп. По Северното Черноморие обаче тази година не мина много лефер.  Очаквахме много по-добър сезон“, коментира за Про Нюз Добрич заклетият рибар от Белия град Виктор Лучиянов.

По думите му, това, че времето е било хубаво за плажуващите, не значи, че е било добро и за рибата. Причините може да са няколко – например свръхулов и неподходящи метеорологични условия.  „Обикновено рибата в нашия район се задържа при източни и югоизточни ветрове, а когато духат силни северни и североизточни ветрове, тя се изнася на юг и навътре в морето. Очакванията бяха големи, имаше много дребна риба в района, цяло лято морето гъмжеше от циганка, дребен паламуд, дребен чернокоп и се очакваше изобилие от паламуд, лефер. Големите пасажи риба обаче ни подминаха. Хапнахме, но не е това, което се очакваше“, казва рибарят.

На пазара в Балчик сега се продава чернокоп за 7-8 лева за килограм за по-дребния и до 13 лева за едрия. Попчетата вървят по 4-5 лева, сафридът – 10-12 лв., кефал – 4-5 лв., вече излиза и карагьоз. Цените са по-високи спрямо миналата година, това се обяснява с липсата на достатъчно улов.

Защо сезонът е по-слаб от миналата, че и от по-миналата година? Рибарите вече си имат актуална шега за това: „И рибите имат маски, затова не кълват.“

Любителите-рибари сега били доста повече отпреди десетина години. И за този факт морските хора си имали задявка: „Жените станаха по-лоши и мъжете гледат да избягат в морето“.

„Любителите са два вида – бреговаци и такива, които влизат с лодки. От Варна до Дуранкулак тези в лодките вече са поне 2000, а бреговаците – поне още толкова. На Калиакра например сега в един ден съм виждал пуснати 200 лодки.  Преди години на Болата бяхме не повече от 15 лодки в ден, в който има много риба. На подводният риф „Аладжа банка“ пред Златни пясъци през 2012 година ловяхме страшно много лефер. Бяхме 15-20 лодки. Сега без да има лефер, има 100 лодки. Хората се позамогнаха, освен това морето остана последното място, където все още не ни налагат правила“, разказва Лучиянов и изтъква личната си философия:

„Истинските хора искат да бъдат свободни – без маски, без ограничения. Понякога влизам в морето само и само да не спазвам никакви правила. Защото на сушата хората със свободен дух не могат да ги приемат ограниченията.“

Виктор цени добре приготвената риба на трапезата. „Ловил съм по целия свят, за мен по-вкусна риба от лефера няма. Важно е да се запазят вкусовете на тази риба, а това става, като се приготви на плоча или оребрен тиган по най-простия начин“, съветва той.

Рецептата му: Рибата се почиства се добре, осолява се със съвсем малко сол отвън и отвътре, съвсем леко се напръсква с мазнина, даже може и без нея. Слага върху гореща чугунена плоча. Идеята е рибата да започне да се пече в собствения си сос. Когато е готова, тя се отлепя от плочата и се обръща се. За една рибка отиват 7-8 минути. „Няма по-здравословно приготвена и по-вкусна риба. Аз ям 4-5 пъти в седмицата риба, приготвена по този начин, и никога не ми омръзва“, твърди Виктор.