Начало Селото Расте интересът към добричкото село Победа, все повече хора се заселват там

Расте интересът към добричкото село Победа, все повече хора се заселват там

Все повече хора се преселват от Добрич в близкото село Победа. Кметът Галин Иванов сподели за Про Нюз Добрич, че тенденцията е от 3-4 години. По думите му особено се засилва заселването в Победа от началото на пандемията от COVID-19. „От една година насам се търсят доста къщи в селото. Почти се изкупиха, няма свободни. Имаше хора, които живееха в Победа без настоящ адрес, но в пандемията заради КПП-тата се установиха и си направиха настоящи адреси, регистрираха се почти на 99 процента”, обясни кметът. Така за последните 7-8 години селото се е увеличило с около 250 души. В момента жителите с настоящ адрес са 1 260 души.

Според Галин Иванов през последните две-три години все повече в Победа се строят къщи. Търсенето на такива и на места е постоянно. Има хора, които предпочитат да строят, други търсят по-стари къщи, които да съборят и на тяхно място да постоят нови – така избягват плащането на партидите за ток и вода. „Но уви, тези къщи свършиха, няма такива в момента. Има някои други наследнически, които не се продават”, посочи кметът.

Интересът към селото става все по-голям и по-голям, сподели той. Една от причините е близостта му до Добрич – Победа се намира на 6 км от центъра на областния град, а от Детелината разстоянието е 2.5 км. Друга причина, вероятно, са ниските подпочвени води, които са от порядъка на 5 до 8 метра. Това позволява на хората да правят кладенци и да използват водата за поливане.

„Всякакви хора си купуват къщи в Победа. Има и по-заможни, има и със средни доходи”, обясни Иванов. По думите му, макар и не много, в селото има и къщи в басейни, с паркчета. Цените са различни – зависят от това дали закупеното и старо или ново. По принцип празно място върви около 10 лева квадрата или 10 000 лева декара. Общински места почти няма, но яко някой иска да си закупи с отстъпено право на строеж цената излиза с ДДС-то 12 лева на квадрат.

„Радваме се, че предимно млади хора се заселват при нас, селото се оживи. Не западаме, а вървим нагоре за разлика от села, по далече от Добрич”, посочи Галин Иванов. По думите му като Победа са и селата Паскалево, Бранище, Стефаново, Дончево, които също растат през последните години. Иванов обясни, че повечето млади хора живеят в Победа, а работят в Добрич и всеки ден пътуват. Сред тях са и зам.-кметът на Община Добричка Румяна Иванова и зам.-кметът на Добрич Росица Йорданова. В селото живият и арендатори, председатели на кооперации, които допринасят за по-добрия живот, помагат при почистването при снеговалежи през зимата. Детската ни градина е много добра, училището ни „Добри Войников” е обединено, до 10 клас, изучават се професиите шлосерство и шивачество, каза кметът.

Според Галин Иванов инфраструктурата в Победа е поносима, всяка година се правят ремонти на улиците със средства, които са по Строителната програма на Община Добричка. Асфалтирани са 60-70 процента от улиците, останалите са на чакъл. Осветление има навсякъде. В селото има пет магазина и три заведения. В Победа не е пусто като в някои други села, има движение на хора, на автомобили, все едно сме в Добрич, каза Галин Иванов.