Начало Агроновини Рентите в Добруджа между 30 и 50 лева, двойно и тройно по-ниски...

Рентите в Добруджа между 30 и 50 лева, двойно и тройно по-ниски от 2019 година

Между 30 и 50 лева ренти ще вземат тази година собствениците на земя в Добруджа. Размерът падна двойно и тройно заради сушата и ниските добиви през тази стопанска година. Част от арендаторите и кооперациите вече раздават ренти по 30 лева. Очаква се по-голямата част от арендодателите да си получат парите в края на ноември и началото на декември. От агробизнеса споделят, че толкова ниски ренти не е имало от около 10 години насам.

Масово раздавана рента ще бъде 40 лева. Толкова се очаква да получат собствениците около областния център Добрич, а в Балчишко, където винаги са давани високи суми, стойността ще бъде 50-55 лева. Прогнозите са, че в общините Шабла и Каварна рентата няма да е по-висока от 30 лева.

„Тази година няма да има разлика голяма между това, което дават кооперациите и това, което изплащат частните арендатори. По принцип кооперациите раздават и дивидент на член-кооператорите си и така сумата е става по-голяма. Но тази година този момент го няма. В Шабла и Каварна масово се раздават 30 лева ренти и арендатори, и кооперации. Кооперациите обикновено дават около 20% по високи ренти, но не всички могат да си го позволят“, коментира Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Най-високите ренти в област Добрич са стигали до 120 лева.

Възможно ли е заради ниските ренти тази година собственици на земя да сменят арендатора? „Това е личен избор на всеки, имотът е негов, той има право на това. Всеки трябва да реши за себе си дали годините назад, в които арендаторът е бил коректен, не струват повече от една година разочарование, защото си имал очакване за повече. Земеделието е бизнес, който се определя от  реалности, не се определя от очакванията. В една такава лоша година е нормално да има сътресения, ненормално е те да бъдат в отношенията. Но най-вероятно ще има и такива случаи“, прогнозира Жекова.

По думите й, друг е въпросът дали банките ще отпускат такива кредити. „Банките са изключително консервативни тази година по отношение на земеделието, виждайки паричния поток, който минава през фирмите. Вижда се и междуфирмената задлъжнялост в сектора. Банките не са много склонни да раздават пари. Имайте предвид, че много колеги си продадоха на зелено продукцията на цена, която е беше доста по-ниска от сегашната. Финансовият ресурс е изчерпан, за да тръгнеш да продаваш на зелено. След като има такива сделки, няма как да няма в момента липса на свеж капитал за ренти“, коментира Радостина Жекова.