Начало Агроновини Земеделие Засяха 1 183 391 дка с пшеница в област Добрич, сушата пречи...

Засяха 1 183 391 дка с пшеница в област Добрич, сушата пречи на посевите да покълнат равномерно

Заради липсата на влага пшеничните посеви на места в област Добрич са покълнали неравномерно, коментират специалисти. Лошото е, че в новата стопанска година се навлиза в суша, както и миналата година. Запасите от влага в почвата са изчерпани, а падналите последно дъждове не са били повсеместни и са недостатъчни. 1 183 391 дка са засетите с пшеница площи в област Добрич към момента.

„Липсата на влага е осезателна. Чакаме с нетърпение зимната влага и дано да се получи, защото ще е поредната година със суша. Покрай морето карат трета поредна година в суша, на места във вътрешността на Добруджа също. Трябва много сняг и дъжд, за да се навакса това, което ни трябва като влагозапасеност“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

„Пожълтяване на посевите може да има там, където имаше ранни сеитби и нападения на житни мухи, защото това е поредната топла и дълга есен. Но това може да бъде наваксано, по-важното е да имаме влага, за да могат пшениците  да се възстановят, да братят и да влязат в зимен покой, защото миналата година това не се получи. Миналата година нямаше зима и те не успяха да се зазимят. Минаха през вегетация, но неправилно, а това беше една от причините за ниските добиви“, добави Жекова.

Най-големи проблеми със сушата има в района на Каварна, Белгун и Спасово, където на места посевите не могат да поникнат. „Сеитбата бе подготвена в много неблагоприятни условия, в много райони – направо на сухо. През 2018-2019 година имаше същият проблем – когато влагата не е равномерно разпределена в полето, може да се наблюдава такова неравномерно поникване. В момента картината е шарена – от посеви, които сега поникват и такива, които са в начало на братене. Температурите в последните две седмици не бяха много високи, което пък беше добре за пшениците“, коментира проф. Иван Киряков от ДЗИ-Ген. Тошево.

1 183 391 дка са засетите с пшеница площи в област Добрич, сочат данните към днешния ден на ОД „Земеделие“. Оттам уточняват, че и през тази седмица процесът продължава. Най-много са площите с пшеница в община Добричка – 253 520 дка, следват Ген. Тошево с 225 700 дка и Балчик със 179 000 дка.

Засетите площи с рапица са 62 520 дка,  с ечемик  – 31 130 дка и тритикале – 1420 дка.