Начало Всички новини В ДГС-Добрич улесняват залесяването с иновативен подход

В ДГС-Добрич улесняват залесяването с иновативен подход

Продължават акциите по залесяване, организирани от екипа на Държавно горско стопанство-Добрич, в които активно се включват и доброволци, съобщиха от СИДП. През уикенда служители на стопанството и граждани залесяваха край село Орлова могила. Теренът е 20 декара, а дървесният вид е цер.

През тази година, при почвоподготовката и разчертаването на редовете, в стопанството се прилага иновативен подход. След обработката на почвата и смилането на останалите клони и пънове с мулчър, машина засича редовете с jps и ги разчертава, като по този начин се улеснява работата при залесяването, а и се спазва определеното разстояние в междуредията, за да може след това новото насаждение да се обработва машинно. Директорът на ДГС-Добрич инж. Цанко Николов смята, че това е бъдещето и все повече модерни методи ще навлизат при работа в горите.

Припомняме, че през почивните дни започна залесяването и на 35 декара горска територия край село Пчелино. Доброволци и служители на ДГС-Добрич залесиха част от терена, като през седмицата горските ще довършат започнатото. Експертите от стопанството избраха фиданки акация, за да се подпомогнат пчеларите в района. По предложение на министъра на МЗХГ Десислава Танева, при залесяване в горски територии се използват и дървесни видове, които са в полза на сектор пчеларство.