Начало Агроновини Земеделие Земеделци от Североизтока продават стока в Черноморския регион чрез онлайн платформа

Земеделци от Североизтока продават стока в Черноморския регион чрез онлайн платформа

79 земеделци от Североизточна България вече са получили шанс да реализират продукцията си на външните пазари в рамките на Черноморския регион, въпреки наложените ограничения заради ковид пандемията, съобщават от Областния информационен център-Варна.

За целта, производителите са се регистрирали безплатно в международната онлайн платформа agrodeals.net, създадена по проекта AgroNet с финансовата подкрепа на програма “Черноморски басейн” 2014-2020 г. Платформата е създадена с цел да бъдат улеснени контактите между земеделски кооперации, търговци на дребно и едро от държавите в Черноморския търговски регион – България, Румъния, Република Молдова, Украйна, Грузия, Турция, Армения и Гърция.

Абонатите ползват и направените в рамките на проекта проучвания за общо 15 продукта с експортен потенциал. За България те са пшеница, царевица и овес, череши, билки, сирене и охлюви. Има и препоръки как да се увеличи износът им чрез европейски и национални средства за въвеждане на иновации, данъчни преференции за стартиращи предприятия в селските райони, участия в международни изложения, подкрепа за създаването на консорциум между малки ферми и др.

Платформата предоставя пътна карта за търговците на селскостопански стоки и услуги с обширни насоки за това какво и къде да продават и купуват, както и достъп до синтезирана информация относно националните законодателства,  изисквания и търговски споразумения.

Заинтересованите производители и търговци могат да получат ръководство за регистрация в платформата от Областните информационни центрове, както и директно чрез платформата оттук или чрез видео ръководство .