Начало Новини Д.Танева: Над 30 000 земеделци са получили подкрепа по мерките за COVID-19

Д.Танева: Над 30 000 земеделци са получили подкрепа по мерките за COVID-19

Над 30 000 земеделски производители получиха извънредна подкрепа по направления Ковид-1 и Ковид-2 в обхвата на Програмата за развитие на селските райони. Това каза в „Още от деня“ по БНТ 1 министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Разплатени са и мерките по Ковид подкрепата и в сектор „Рибарство“ и в програмата за виното. България първа пусна нотификациите си по програмите си „Лозаро-винарство“, рибарската и Програмата за развитието на селските райони, уточни Десислава Танева.

Беше направено максимално всичко, което беше възможно да бъде направено, заяви министър Танева в отговор на въпрос защо млекопроизводителите са недоволни и искат да протестират. „Единствено не бе направено едно – временната мярка от 800 000 евро за предприятия в млекопреработката. За да се възползваме от този инструмент, ние трябваше да защитим съответните спадове, които не бяха достатъчни към момента“, обясни тя.

Във връзка с възстановителния план за всяка сфера от обществото ни, който се очаква и от Европа, министър Десислава Танева посочи, че Земеделското министерство е изготвило три проекта. На първо четене са одобрени два плана. „Първият е проект е за цялостна модернизация, възстановяване на напоителни системи като доставчик на вода за напояване с изградена инфраструктура в цяла България. Вторият проект е за електронно земеделие, което обхваща няколко модула“. Тя обясни, че това модернизиране ще осигури производството на храна по екологосъобразен начин и практики, щадящи околната среда. Всеки потребител ще може да проследи пътя, който изминава суровината, която той потребява.

Политиката, свързана с търговските вериги, които се задължават да обособят специално брандирани щандове за нашата продукция, трябва да продължи, категорична беше министър Танева.

В общочовешки план 2020 година, която изпращаме, беше много особена, много трудна и за земеделския сектор включително. Тя обясни, че трудността в сектора се допълва и от незапомнената суша в Източна България. Там бяха отбелязани най-черните рекорди по производствени показатели на основните култури в страната ни.

По думите й положителното е, че е създадена бърза организация. Използван е целият наличен инструментариум, предоставен с решение на ЕК за подкрепа на сектора. Изплатени са средствата. Изключение прави само едно направление по мярка „Ковид“ от програмата за развитие на селските райони. „Имахме осигурени от правителството достатъчно средства и предоставихме рекорден брой приеми по de minimis на абсолютно всички сектори в земеделието в България“, допълни тя.