Начало Агроновини Животновъдство Апелират за повишено внимание в частните стопанства за инфлуенца по птиците

Апелират за повишено внимание в частните стопанства за инфлуенца по птиците

За повишено внимание в частните стопанства срещу инфлуенца по птиците апелира днес на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция „Безопасност на храните” и секретар на комисията д-р Анелия Андонова. Причината е повишение на случаите на заболяването в западна Русия и Казахстан, а със застудяване на времето – очаквано увеличаване на прелета по Виа Понтика.

Д-р Андонова препоръча кметовете на крайморските общини и кметовете и кметските наместници на населените места в тях да извършат инвентаризация на домашните птици в личните стопанства. Сред препоръките, които отправи директорът на ОДБХ, бе и тази фуражите и храните да се съхраняват на закрито.

Общините трябва да имат готовност с площадки за загробване на животни, да разполагат с налични количества хлорна вар и техника при възникване на огнище на заразата независимо от вида птици. В рамките на заседанието бе решено да се изготвят графици за огледи в горски и полски територии от групи, в чийто състав да има представители както на ловните дружинки, така и на горските и ловни стопанства, орнитолози и ОДБХ. МВР да засили контрола върху превозните средства, превозващи птици.

По отношение на заболяването Африканска чума по свинете към момента обстановката е спокойна, увери д-р Андонова.