Начало Агроновини Земеделие Валежите в Добруджа са добре дошли за посевите, важно е температурите да...

Валежите в Добруджа са добре дошли за посевите, важно е температурите да не паднат рязко

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Хубавата новина е, че в цяла Добруджа вали, а лошата – че не навсякъде вали равномерно. Така земеделци от област Добрич коментират падналите през последната седмица дъждове. След голямата суша тази година, валежите са добре дошли за есенниците. В районите край морето те са по-слаби – около 20 л/кв.м., а около Добрич – 40 л/кв.м.

„Хубаво е, че влагата в почвата на 10 см дълбочина вече е 100%, на 25 см – около 90%, но е различно за отделните общини. Пшениците се чувстват добре в момента, няма стрес както при покълването в по-сушавите райони. Важно е температурите да не паднат рязко под нулата, но няма такива прогнози – до края на декември те са за положителни температури и пшеницата ще се чувства комфортно. Започна братене, но не навсякъде. Важно е да продължи да вали, за да няма стресови ситуации – все пак сме далече от влагата, която ни трябва. Зимната влага е много важна и за пшеницата, и за пролетниците“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Иван Йоргов отглежда традиционните за Добруджа култури в района на Тервел. Той казва, че при дълбока оран се вижда, че слоят в почвата на дълбочина 30-40 см все още не е добре овлажнен.  Към момента е запасът от влага е около 70-80 л/кв.м., което е обнадеждаващо и ще бъде един добър старт за пролетниците. Трябва обаче да паднат още валежи, за да се стигне до един добър влагозапас.

„Самата земя трябва да се възстанови от голямата сушата. Подпочвените води са изсъхнали – там ще отидат първо водите и после ще се пълни слоят нагоре. Есенниците са в добро фитосанитарно състояние. В момента са във фаза братене. Пшениците стават все по-хубави при положителните температури, които стигаха до над 10 градуса. Топлото време не им спира развитието, което по принцип трябва да стане, и те в един момент ще изпитат глад. Ще трябва да се тори през февруари и това вероятно ще е леко стресово за културата“, прогнозира Йоргов.

Неравномерно поникналите заради сушата полета ще доведат до неравнопоставеност на посевите в една нива и ще трябва да се прецени много добре кога да се жъне, казва земеделецът.

 „Засега валежите спасяват положението, но трябва още и още да вали, защото е необходима 500-600 л/кв.м. зимна влага, за да се подсигурят посевите. Всеки дъжд помага и компенсира, просто сушата беше голяма и, 60-70 л/кв.м. са нищо, трябва още“, коментира Тодор Карагюлиев, производител от Българево.  Неговите посеви са поникнали неравномерно и още не са братили, тъй като районът бе най-засегнат от суша. Това по думите му  ще се отрази на добива – едни растения стават по-силни, други изостават. „Ние сяхме по-късно – беше толкова сухо, че земята не можеше да се обработва. Затова и нямахме неприятели“, посочи Карагюлиев.