Начало Агроновини Земеделие Ренти по 30 и 40 лева се раздават масово в област Добрич

Ренти по 30 и 40 лева се раздават масово в област Добрич

В момента в област Добрич масово се раздават рентите на собственици на земя. Малко са тези арендатора, които не са започнали, може би изчаквайки да бъдат преведени субсидиите по СЕПП, коментират за Про Нюз Добрич от сектора. Картината е пъстра – в Шабла и Каварна, където добивите бяха най-ниски, а сушата – най-голяма, се раздават по 30 лева ренти. В района на Ген.Тошево размерът е 30-40 лева, в Балчик – 50 лева, около Добрич рентите са масово по 40 лева и много рядко по 50 лв., в Тервелско – 40 лева.

„Обикновено фирмите се мъчат да се разплатят до средата на декември, за да може за Коледните празници хората да са си получили парите. В нашата фирма предпочитаме да нямаме задължения, влизайки в Новата година – такава е практиката на голяма част от колегите. Ако тази година някъде има забавяне на изплащането на рентите, причината е една – че арендодателите – повечето възрастни хора, не използват възможността да си получат парите в банките от разкритите от арендаторите сметки, което е по-удобно и за двете страни“, коментира агрономът Радостина Жекова.

Наблюденията са, че масово собствениците на земя са проявили разбиране и търпение предвид лошата стопанска година и няма скандали и разправии заради ниски ренти.

Според земеделци от Каварненско няма такива арендодатели, които да си изтеглят земята от един арендатор и да я предоставят на друг, защото в района всички еднакво са пострадали от сушата.

В Тервелско ренти по 40 лева са дали към момента малка част от земеделците, повечето чакат субсидиите. Не е изключено да има доплащания след Нова година. „Кооперациите предимно по този начин изплащат рентите, за разлика от арендаторите. А това е добър вариант. Развързват се ръцете на земеделците да могат да си заделят бюджет за закупуване на тор, семена, препарати. Дори може да се обмисли вариант рентата да се дава изцяло февруари-март, за да се хванат по-добрите цени на продукцията“, коментира Иван Йоргов.

Земеделците се надяват собствениците на земя да им влязат в положението, защото е имало случаи, когато при договори на по-ниски цени са давани по-високи ренти. Реално земеделските производители, на база изкарана продукция, могат да отпуснат сега 30-50 лева – два и три пъти по-малко от миналата година. 

„Не бих съветвал собствениците на земя да си прехвърлят декарите на друг арендатор. В района има фирми, които обещават много високи ренти, но ги дават веднъж на три години. Собствениците изчакват, за да си вземат все пак парите, понякога се стига до съд. За съжаление има и некоректни арендатори“, коментира Йоргов. Той допуска, че тази година вероятно ще има текучество на земя и прехвърляне от арендатор на арендатор, като не е ясно как това ще повлияе в бъдеще в сектора.