Начало Агроновини Земеделие 2020 година: Лавандулопроизводство в криза – ниски добиви и цени, мъртъв пазар

2020 година: Лавандулопроизводство в криза – ниски добиви и цени, мъртъв пазар

Както в много други отрасли, изминалата 2020 година не беше добра и за производителите на лавандулово масло във водещия за сектора регион – Добруджа. Близо 40% от производството на лавандула в страната са в област Добрич. Причините за лошата стопанска година – ниски добиви, ниска цена на уханния продукт и липса на пазар.

В област Добрич през миналата година площите, засадени с лавандула, бяха 78 530 декара. От тях земеделците прибраха 33 540 тона растителна маса. Младите насаждения, които са няколко хиляди декара, все още не са плододаващи. За сравнение, през 2019 година бяха реколтирани 72 239 дка.

Добивите не се повлияха толкова от сушата и климатичните условия, колкото от чистотата на засадените сортове.  И миналата година качествените сортове дадоха добив от около 10 кг. масло от дка, а на места и до 12 кг/дка. Масово обаче стопаните изкараха по 2-3-4 кг/дка, тъй като в много полета има смесени сортове, или такива, които не пускат масло.

В района има много залежало произведено масло – има непродадени количества отпреди 2-3 години. Колко е реализирано на пазара през 2020 година никой не се наема да каже. Браншовици твърдят, че тези, които са изкарали над 10 кг/дка и са успели да продадат примерно на 50 лева за килограм, те долу-горе имат някаква печалба. Но те са малко. „Освен това има много нови, малки търговци, които изкупуват малки количества и изнасят. А и много от производителите искат сами да си реализират продукцията, опитват по свои канали. Затова не могат да се коментират наличните и продадени количества“, каза за Про Нюз Добрич Петър Христов от Асоциацията на производителите на етерични масла.

По думите му има развалени насаждения от лавандула, от една страна от хора, които са решили да напуснат бизнеса, от друга страна – стопани, които са изкоренили непродуктивни полета и са посадили чисти сортове. От всичките около 78 хиляди декара, се смята, че са развалени не повече от 5 хиляди декара.

Цената на маслото в момента е ударила дъното. В момента тя е 40-50 лева и то ако се намери кой да го купи. Производители казват, че преди Нова година е имало някакво раздвижване, когато са сключени единични сделки на 55-60 лв/кг. Сега обаче отново се наблюдава стагнация. Сравнение с 2019 година сочи, че тогава маслото се е търгувало в определени периоди до 80 лв/кг. Сравнението с 2018 година е направо отчайващо – тогава продуктът отбеляза бум, като достигна 250-280 лв/кг., след което се срина тотално.

Пазарът замря още в средата на миналата година и това състояние продължава. „С ковид-кризата не е ясно дали въобще ще се отпуши. Тя силно влияе върху потреблението на етерични масла, а главните потребители са на американския пазар, в ароматерапията. Когато е затворено навсякъде, потреблението се свива. Човек няма да си купи шише с етерично масло за ваната, а ще пести заради кризата“, смята Петър Христов.

В област Добрич броят на дестилериите за изваряване на етерични масла вероятно вече надхвърля 40. И в момента се строят, има такива, които са построени, но още не са пуснати в експлоатация. Най-много са в община Генерал Тошево, където се отглеждат около 30 000 декара с етерично-маслената култура.

Разходите за добив на маслото правят себестойността му висока – и при вече засадена лавандула има копане, косене, прибиране, транспорт до дестилерията, варене. Около 400 лева е таксата за казан от 5,5 кубика за изваряване. Дестилериите през миналата година обявяваха различни цени – някои на килограм масло, някои на казан, или пък цена на определени килограми, а оттам нагоре – по договорка. На сметка излиза, ако имаш собствена косачка и дестилерия, за да ти паднат тези разходи, които са много високи, казват стопаните.

Качеството на разсадите е друг проблем в този бранш. „Когато стана бумът с лавандулата преди няколко години, всякакви хора започнаха да правят разсад, без да се знае колко е чист сортът, откъде е взет материалът, дали са качествени резниците. Сега вече хората гледат да купуват от доказали се търговци на разсад. За качествен цената сега е 12-13 стотинки, иначе преди беше 15-16 стотинки. Имало е обаче по 2-3 ст. разсади, които никой не ги знае какви са. Правят разсади например в Родопите и подбиват цените, без изобщо да имат понятие от отглеждане на лавандула. Да, лавандула е, но от тази, която пуска 2-3 кг масло от дка“, коментира Христов. Проблемите в сектора карат все повече хора да продава нивите си или да ги отдават под наем.

В област Добрич се отглеждат общо 379 дка розови насаждения от вида „Дамасцена“. От тях 308 дка са в  община Добричка, а масиви с площ 71 дка има в община Балчик.  Розовите масиви край село Славеево на СД “Възход-Арньо-Апостолов и Лазаров” са около 300 дка. Тази година там осъществиха първия розобер, имат и собствена дестилерия. Отглеждат и лавандула. Маслото обаче все още не е реализирано. „Изпратихме проби от лавандуловото и от розовото масло във Франция и Турция, харесаха ги като качество. В Турция има много добър интерес, там има много силно развита химическа и козметична промишленост. В едната фирма например, в която предложихме масло, се произвеждат над 100 козметични продукта. Но още не сме стигнали до сделки“, коментира Венцислава Апостолова.

Тя казва, че производители, които са сключили първоначално договори, са си реализирали продукцията, но тези които нямат договори още си търсят пазар. А той е максимално свит  момента, още повече че розовото масло е изключително скъп продукт.

Периодът е много тежък за бранша и ще доведе до фалити, особено за по-дребните земеделци, които разчитат само на производство на етерично масло и нямат насаждения с други култури, коментират в бранша.