Начало Бизнес Фирма „Карима“ от Добрич е в топ 20 на най-динамичните в агросектора

Фирма „Карима“ от Добрич е в топ 20 на най-динамичните в агросектора

Класацията на „Капитал“ за най-динамично развиващите се фирми в агросектора поставя фирма „Карима“ в топ 20. Търговецът на зърно заема 14-о място с приходи от 46,766 млн. лева и печалба от 739 000 лева, като приходите й бележат ръст от 85,27 % спрямо предходната година. Данните са въз основа на финансовите резултати за 2019 година.

Секторната класация “Гепард” на отрасъла потвърждава, че 2019 г. е била изключително добра за производителите и търговците със земеделска продукция. От 20-те най-динамични дружества почти всички се занимават с тези дейности, а производители на плодове и зеленчуци няма. Приходите им се удвояват през през 2019 г. и достигат 355.2 млн. лв., а общата им печалба надминава 24 млн. лв. Така най-динамичните земеделски компании влизат в топ 3 по приходи, като пред тях остават само тези от технологичния сектор и фармацевтиката. Стопаните са се радвали на по-добри добиви – реколтата от царевица нарасна с 13%, а тази от пшеница – с над 6%. Износът също отчете сериозно покачване – при царевицата в стойност продажбите зад граница скачат с 82% до над 800 млн. лв., а при пшеницата повишението е по-умерено – с 15% до 1.7 млрд. лв. Ръстът на цените на международните пазари също се отрази положително, което е довело до поскъпване и на българската продукция с около 10-15% при различните култури.

Челната тройка

Лидер в класацията е фирмата “Комерс” от Търговище, която е един от основните акционери в “Агрия груп” – специализирана в няколко дейности чрез своите дъщерни фирми: агробизнес, съхранение и преработка на зърно, търговска и експортна дейност и възобновяеми енергийни източници. Приходите на дружеството, собственост на Иван Стефанов, са нараснали с малко над 270% и са достигнали 26.6 млн. лв.

Подгласник на “Комерс” е търговецът на зърнени култури “Вига трейд” от София, чиито приходи са се повишили със 180% до малко над 6 млн. лв. Челната тройка затваря “Свиком” от Сливен, която е собственик на един от най-големите свинекомплекси в страната. Приходите на дружеството са нараснали със 162% до 8.2 млн. лв.

Най-големи постъпления в топ 20 има фирмата от Горна Оряховица “Агроблок” – тя търгува със зърнени култури, предлага още препарати за растителна защита и минерални торове, дистрибутира също така горива и смазочни материали. Приходите на компанията са се удвоили до 78.7 млн. лв. Още две компании за търговия със зърно са реализирали солидни приходи – ДЗУО от Банкя и “Карима” от Добрич, съответно 44.6 млн. лв. и 46.7 млн. лв. Като цяло търговците доминират топ 20.

Проблемите през 2020 г.

Успешната 2019 г. бързо беше забравена, защото глобалната икономика беше връхлетяна от нов коронавирус, който доведе до криза за безпрецедентно кратко време. В резултат на това секторът е изправен пред комбинация от проблеми, които ще се отразят на приходите на компаниите в сектора. Сушата доведе до по-ниски добиви – данните на земеделското министерство показват сериозно понижение на добивите от пшеница през 2020 г. Реколтата е с 20% под миналогодишната, но добрата новина е, че предварителният анализ показва, че качеството на хлебното зърно е добро. Реколтата от ечемик е по-добра от предишната година, но средният добив (406 кг/дка) намалява спрямо 2019 г., когато беше 474 кг/дка. Проблемът със засушаването не е само в България, а и в други страни от Югоизточна Европа, като особено засегнати са Румъния, Гърция и Украйна. Това неизбежно се отрази и на реколтата в региона.

Слабият туристически сезон също се отразява, защото засяга бизнеса с храни и суровини за тях. Търговията също пострада, тъй като при първата вълна от пандемията страните в ЕС наложиха най-различни ограничения, за да спрат разпространението на вируса.

По-слабата реколта и допълнителните проблеми ще се отразят на приходите и печалбата на производителите, а те вече поискаха държавна подкрепа. В последните няколко месеца земеделското министерство е преразпределило 300 млн. лв. по линия на мерки заради корона кризата и сушата в страната, която доведе до най-лошата реколта от 6-7 години насам. Средствата идват чрез прехвърлени пари в буксуващата Програма за развитие на селските райони, както и инжекция от държавния бюджет. В резултат до края на годината по плана на агроведомството към сектора трябва да бъдат изплатени 1.7 млрд. лв. заедно с авансови преводи на директни субсидии. Досега финансова подкрепа заради щетите от пандемията са получили малко над 30 хил. стопани.

Източник: „Капитал“