Начало Бизнес Хлябът може да поскъпне заради високата цена на масовото брашно

Хлябът може да поскъпне заради високата цена на масовото брашно

Цената на масовото брашно се е покачила през декември с около 30-50 лева за тон на борсите в Добрич. От 680-700 лв/тон тя вече е средно 740 лв/тон, съобщи за Про Нюз Добрич Тошко Няголов – производител на хлебни изделия от Ген.Тошево и председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите.

„Голяма част от колегите задържаха цената на хляба. В момента и консумацията не е много голяма, след Нова година почти не сме зареждали. Аз лично в момента си правя калкулации и сметките не излизат. Едно повишение от 8-10% е неизбежно и вероятно от 10 януари ще вдигна цената. Иначе моят бизнес няма как да издържи“, коментира Няголов.

Като причини за поскъпването на хляба той посочи освен увеличението на цената на брашното и по-високата минимална работна заплата и осигуровки.  Той посочи, че тази година мелниците в региона зареждат зърно не от Добруджа, защото тук нямаше добиви и качество, а от Плевен, Враца, Монтана. Това е и една от причините за поскъпването на брашното, заради транспортните разходи.

„Разбираме, че хлябът е масова храна и се мъчим да влезем в положението на хората, но в един момент и ние не можем да издържим. Всеки производител ще решава сам за себе си дали и с колко да увеличи. На много места в страна още в средата на декември имаше поскъпване. Вече има хляб, който струва 1.30 – 1.40 лв. за 0.700 кг. на дребно. При нас в Добруджа има много производители, конкуренцията е много голяма и затова към момента цената се задържа“, допълни производителят, който е в този бранш от 29 години.

Цената на хляба не е повишавана в региона през последните две години, даже беше паднала малко през пролетта на 2020 година. Хлябът, който произвежда Няголов, в момента е с цена на дребно за тип „Стара Загора“ от 1 лев за 0.770 кг. При други производители стига до 1.20 лв.

Тошко Няголов каза още, че в неговото предприятие се държи много на противоепидемичните мерки и не са допуснали заболяване, защото ако затворят просто няма да издържат и ще фалират.