Начало Агроновини Земеделие Спешно: Настояват наетите в селското стопанство да работят 9 месеца и 3...

Спешно: Настояват наетите в селското стопанство да работят 9 месеца и 3 месеца да са на трудовата борса

17 национални организации от сферата на селското стопанство излязоха с обща позиция по повод на променените преди две години правила за получаване на обезщетение за безработица, съгласно които изискуемия период на отработеното време бе увеличен от 9 на 12 месеца.

Организациите настояват за спешна промяна в тези правила и координирани действия на двете министерства – земеделското и на труда и социалната политика за подпомагане на наетите земеделски работници през зимните месеци.

„Тази промяна изключително много засегна сектора, тъй като ние имаме необходимост от сезонни работници. Сезонът по отношение на работната ръка започва април-май и приключва октомври-ноември. През годините сезонните селскостопански работници успяваха да отработят девет месеца в този период и получаваха подкрепа през останалите три месеца на годината. Ние няма как да осигурим на тези работници 12-месечна заетост. Така те остават без подкрепа в зимните месеци и обричат на глад семействата си“, се казва в позицията на земеделските организации, която е адресирана до министър Десислава Танева и министър Деница Сачева.

Искането е да се върне старият режим за получаване на обезщетение за безработица. Ако това е невъзможно, да се направи изключение конкретно за сезонните работници в селското стопанство.

„Тази мярка ще бъде изключително важна в този момента на безпрецедентна икономическа, социална и здравна криза“, се казва още в писмото.

 „На среща с премиера преди месеци поискахме браншът да бъде включен в мярката 60/40, защото ние наистина сме затруднени – както зърнопроизводството,  така и производството на плодове и зеленчуци, вследствие на тежката 2020 година. Поискахме това, за да си запазим персонала през зимата, но получихме официален отказ, че не можем да бъдем включени в мярката.

Сега искането ни е за сектор „Земеделие“ след 9 месеца заетост работниците да имат право на платена борса. Нужно е да бъдем подпомогнати, за да можем трите месеца през зимата да оцелеем. Всички съюзи подкрепят това искане, очакваме то да доведе до глътка въздух, за да изкараме до пролетта. 12 месеца нас не ни устройва, може да си загубим работниците си. Браншът е пред невъзможност да плаща заради лоша ликвидност, финансови затруднения и др.“, посочи за АГРОДОБРИЧ зам.-председателя на УС на Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова.

Тя допълни, че от сектора не са се отказали да искат подпомагането 60/40, макар да разбират, че това ще е трудно. Вариантът е селскостопанските работници 9 месеца да работят и три месеца да бъдат на трудовата борса.