Начало Новини Пчелари: Електронната платформа за оповестяване няма да реши проблемите в бранша

Пчелари: Електронната платформа за оповестяване няма да реши проблемите в бранша

Новата електронната платформа за оповестяване на пръсканията може да е полезна, но няма да реши основните проблеми на пчеларите. Около това мнение се обединиха пчелари от област Добрич.

Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности има за цел възможно най-бързо да уведомява собствениците на пчелини за предстоящи третирания с продукти за растителна защита. Това ще става с SMS. Така ще се скъсява времето за уведомяване на пчеларите, което би трябвало да спомогне за опазването на живота и здравето на пчелите.

Мартин Петров от Сдружение „Пчела“ смята, че новата система вероятно ще помогне за по-добрата информираност, но докато не влезе в действие няма как да се каже дали ще има положителен ефект. Тя обаче няма да реши комплексно проблемите в бранша.

„Около пчелина в указания в наредбите радиус може да има например ниви на 20 арендатори. Хипотетично тези 20 арендатори може да пръскат в различни дни. Информирането се извършва, за да можем ние да реагираме и да си затворим пчелните семейства. Ако един земеделец обаче обяви 3 дни, друг следващите три дни и т.н., това означава ли, че ние трябва да затворим пчелините за цял месец? Не казвам, че това ще се случи, надявам се да не се случи“, казва Петров. Според него се правят промени, но те не водят до по-добро.

Пчеларите продължават да не са съгласни с това земеделците да имат право да третират нивите с препарати до 10.00 часа. Това според Петров е тотално сгрешен час, защото пчелите през лятото към 6.00-7.00 часа вече са излезли. По думите му истината е в диалога между арендатори и пчелари, а държавата трябва да поеме по-строг контрол при евентуални нарушения.

Освен това Петров твърди, че системата за регистрация в платформата не сработва добре и  пчелари се оплакват, че не могат да се регистрират.

Според Венцислав Тодоров, който има кошери в с. Нова Камена, електронната система ще бъде улеснение за пчеларите и земеделците. „Проблемът обаче е друг – няма кой да следи с какво се пръска, дали с фунгицид, или с инсектицид. Не сме съгласни и с това пръсканията да се правят до 10.00 часа – късно е“, казва той.

В неговия район миналата пролет имаше натравяния на пчели, Тодоров също пострада. Той смята, че тази година подмор пак ще има, защото никой не гледа сериозно на пчелите. „Около 15 март започват първите пръскания. Зимата е топла, развиват се инсекти и земеделците ще пръскат с инсектициди. Отново никой няма да се съобразява с пчелите. Земеделците не слагат хубави дюзи, които да концентрират пръскането точно върху растението, а се получава мъгла, вятърът я разнася и пчелите се тровят“, коментира Тодоров.

Той е за диалог между пчелари и земеделци и ще се опита да организира такава среща. Колегите му настояват да се пръска с инсектициди през нощта, за да няма контакт с пчелите, да не се пръска цъфтяща растителност, да се оставят 5-6 метра от синорите край нивите.

„С електронната платформа със сигурност ще бъде по-лесно, но основният проблем е използването на пестициди и отрови. Трябва да има санкции за земеделците, които използват нерегламентирани препарати“, смята Живко Колев от Тервел.

В момента тече регистрация на пчелари и земеделци в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности /ЕПОРД/. От 1 март 2021 г. оповестяването ще се извършва само чрез платформата.

Земеделските производители ще са задължени да уведомят през ЕПОРД, а не както досега до кметовете на населените места, за предстоящите растителнозащитни дейности не по-малко от 72 часа преди началото им. В момента на завършване на действието в системата от земеделския производител, автоматично тя ще изпраща SMS до собствениците на пчелини.