Начало Агроновини Земеделие Валежите зарадваха земеделците, есенниците са добре

Валежите зарадваха земеделците, есенниците са добре

Последните дъждовни дни в Добруджа зарадваха земеделците. В крайморските общини, където сушата през миналата и по-миналата година бе най-жестока, сега имат 100 литра дъжд на кв. метър, което е много добър резултат, коментират от бранша.

„На дълбочина 1 метър влагозапасеността в почвата е 100%. Миналата година беше много по-различно. Пшениците изглеждат по-добре, засега няма нищо притеснително. На места се вижда пожълтяване, по-скоро заради липсата на торене и температурни амплитуди, но няма стрес у посевите“, каза за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  

Пшениците в момента са в покой. Оттук нататък земеделците могат да бъдат неприятно изненадани, ако температурите рязко паднат до минус 10 – минус 15 градуса и няма сняг – тогава ще се стигне до измръзване. Такива прогнози обаче към момента няма. „Обнадеждаващо е, че прогнозите са за спокойни и напоителни дъждове, не да вали кратко в голямо количество. Няма реки по полетата, за наше щастие и за разлика от това, което става в Югозападна България, където има щети от наводнения. В Добруджа поне засега няма колеги, които да са притеснени. Оттук нататък трябва да си пожелаем да не падат рязко температурите, или ако паднат да има сняг, който да покрие посевите“, посочи Жекова.

Адекватните метеорологични прогнози са за най-много месец напред, а те са добри за земеделските стопани.