Начало Агроновини Земеделие Високи цени на зърното – ще има ли поскъпване на крайните продукти?

Високи цени на зърното – ще има ли поскъпване на крайните продукти?

Високата цена на пшеницата, царевицата и слънчогледа поставя въпроса как тя ще се отрази на крайните продукти и възможно ли е да последва ценови шок. За поскъпване на хляба вече се заговори, след като мелниците вдигнаха цената на масовото брашно. Ще се вдигнат ли цените на олиото и фуражите?

В момента слънчогледът се продава за 1000 лева на тон, а търговията стартира през септември м.г. на около 580 лв/т. Масово производителите в Добруджа продадоха продукцията си на ценови нива около 700 лв/т. и сега, при по-високата цена липсва стока на склад.   

„В момента, в който ожънахме слънчогледите, бяхме наясно, че в Румъния, Русия, Украйна няма добър добив и че цената ще ескалира. Лошото за нас е, че почти няма непродадено зърно, имайки предвид колко ниски бяха добивите и че земеделците трябваше да си разплатят разходите. Те продадоха стоката и не можаха да се възползват от по-високата цена. Сега тя ще има значение за спекулантите на пазара“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Високата цена на слънчогледа ще рефлектира върху крайния продукт. Прогнозите са, че цената на олиото ще тръгне нагоре, а всеки, който ползва олио, ще трябва да си прекалкулира разходите. Миналата година се срещаха цени на продукта от 1.50-1.60 лв/л, но сега се говори за доста по-високата цена  от 3.20-3.40 лева на дребно за литър олио.

Очаква се поскъпване не само на олиото, но и на кюспето и фуражите. „В голяма част от рецептите във фуражните заводи има слънчогледов шрот. Те или ще се опитат да намерят заместител, или ще трябва да си преизчислят цената“, казва Жекова.  

Хлебна пшеницата в момента се продава на 420лв/т. Търговията стартира на 290 лв/т, като имаше фючърсни сделки на 300 лв/т. След това започна плавно катерене нагоре до 320-340 лв/тон. Най-масовите сделки бяха извършени на цена около 340 лв/тон. Специалистите казват, че хлебната пшеница по принцип държи добра цена, защото по това време на годината се изчистват количества и големите мелници търсят тази стока. В средата на декември цената на масовото брашно от 680-700 лв/т.  достигна средно 740 лв/т. Прогнозите са за още по-висока цена. Цената на фуражната пшеница в момента е 390 лв/т.

Царевицата стартира на 280 лв/т., имаше и договори на зелено. В момента цената й е около 400 лева за тон. Земеделците обаче не успяха да удържат до тези нива и продадоха масово на 320-330 лв/.

Зърното е скъпо и може да доведе до повишаване на цената на някои продукти. „Следейки покачването на цената на царевицата, може да се каже, че фуражите ще поскъпнат – оттам ще се вдигне цената месото и …..нещата са навързани. 2021 година ще бъде интересна с това дали ще се стигне до ценови шок“, коментира Жекова.