Начало Новини Все още се търси финансиране за строежа на новия кооперативен пазар в...

Все още се търси финансиране за строежа на новия кооперативен пазар в Добрич

Инвестиционният проект „Нов облик на Централен пазар град Добрич и прилежащата му територия“ в окончателната му фаза е предаден на Община Добрич. Проектът е съгласуван и одобрен от Общинския експертен съвет на град Добрич. Предстои издаване разрешение за строеж, съобщиха от местната администрация в отговор на запитване от Про Нюз Добрич. Договор за финансирането на проекта на този етап не е подписван.

Техническият и работният проект са разработени от „АДА – Агенция дизайн и архитектура” АД София – компанията, която спечели конкурса.

Проектът предвижда главният подход за пазара да бъде откъм подлеза, като нивото на целия комплекс се явява по-ниско от улица „Отец Паисий“. Пазарът ще има 116 щанда, 10 търговски павилиона, складове, две тераси и сграда за администрацията. 2 000 кв. метра е покритата му площ, а общо тя ще бъде 8 000 кв.м. Планирана е и обществена тоалетна.  Щандовете ще бъдат повдигнати на платформа за по-лесно почистване.

Ще има ресторант, ще се обособи вътрешен площад с фонтан и сцена за събития. Отделен е сектор за продажба на живи дръвчета. Предвижда се за седмичния Фермерски пазар също да има място на новата територия.

Проектантите уверяват, че достъпността на пазара ще бъде много добра от всички страни и няма да има проблеми за хора с увреждания. 46 ще бъдат паркоместата по периферията на пазара – 36 места към ул. „Отец Паисий“ и 10 по ул. „Дондуков“. С близките паркоместа в синята зона и други свободни такива, общо местата стават около 150. Коментирано бе, че подземен паркинг не може да се изгради заради неподходящата геоложка структура на мястото, освен това е много скъпо.

Проектът не запазва сградата на Халите, тя ще бъде премахната. Кога ще започне фактическото строителство не е ясно, тъй като Общината търси финансиране за осъществяване на проекта.