Начало Агроновини Земеделие За първи път в България се отваря мярката за информиране в лозаро-винарския...

За първи път в България се отваря мярката за информиране в лозаро-винарския сектор

На 15 февруари тази година започва прием по мярка „Информиране в държавите членки“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. Мярката се прилага за първи път в България. Заявления за предоставяне на финансова помощ могат да се подават до 24 февруари 2021 г. Предвиденият бюджет за финансовата 2021 г. е малко над 3 милиона лева, съобщават от ДФ „Земеделие“.

Мярката се прилага за информиране на потребителите относно отговорната консумация на вино и риска, свързан с вредната консумация на алкохол, както и за схемата на Европейския съюз по отношение на специфичното качество, репутацията или други характеристики на виното, дължащи се на специфичната му географска среда или неговия произход.

Допустимите за финансиране дейности са свързани с провеждане на информационни кампании в медиите, изработване на информационни материали, като брошури, дипляни, флаери, плакати, билбордове и др., създаване на уебсайт, участие в мероприятия, изложения, панаири, фестивали, конференции и др.

За подпомагане имат право да кандидатстват асоциации и организации на производители на лозаро-винарски продукти, професионални организации, работещи основно в лозаро-винарския сектор, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, както и държавни органи и институции, чиято дейност е свързана с насърчаване на бизнеса.

Срокът за изпълнение на информационните проекти е от 1 до 3 години от датата на сключване на договора с ДФ „Земеделие“. Максималната стойност на един проект не може да надвишава 700 000 лв. годишно и 2 000 000 лв. за тригодишен период.

Документите за подпомагане се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“. За удобство на потенциалните бенефициенти, на официалната интернет страница на ДФ „Земеделие“са публикувани образци на документите за кандидатстване.