Начало Новини 5000 пчелари и земеделци вече са се регистрирали в електронната платформа на...

5000 пчелари и земеделци вече са се регистрирали в електронната платформа на БАБХ

„Регистрираните потребители в електронната платформа на БАБХ ЕПОРД към днешна дата са приблизително 5000, като броят им непрекъснато нараства. Интересът е голям, така че се надявам всички, които трябва, да се регистрират в системата в срок. Разбира се и след крайната дата 31 януари регистрацията все още ще бъде възможна, платформата няма да е затворена, тя ще е възможна за регистрация на новорегистрирани земеделски стопани, пчелари, собственици на подвижни пчелини“, заяви пред радио „Фокус“ Радка Кръстева, главен експерт в дирекция „Продукти за растителна защита, торове и контрол” на Българска агенция за безопасност на храните. Основната цел е възможно най-бързо и в реално време да се уведомяват собствениците на пчелини за предстоящите третирания с продукти за растителна защита.

По принцип регистрацията е задължителна. Целта на регистрацията е да може да се прави уведомяване за всички растителнозащитни мероприятия, които се провеждат на територията на България. Целта е тази информация своевременно да се предоставя съответно на пчеларите, за да могат да реагират адекватно.

За пчеларите е необходимо да имат валиден имейл и номер на пчелина, както и удостоверение за регистрация на животновъдния обект, а за земеделските стопани или така наречените фермери в платформата регистрацията става с имейл и номер на сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията, който е наличен в регистъра на лицата, които притежават такъв сертификат. Регистрацията е абсолютно безплатна за потребителите на ЕПОРД. На интернет страницата на БАБХ са публикувани линкове за регистрация и ръководството за използване на ЕПОРД. Регистрацията по ЕПОРД е еднократна, максимално опростена и за всеки с основна компютърна грамотност няма проблем да се регистрира.

„Имаме сигнали за неуспешен опит за регистрация заради некоректно въведени телефони. Затова молбата ни е потребителите да са по-внимателни при регистрацията. Основно земеделските стопани и фермери, тъй като там се изисква телефон към номера на сертификата по чл. 83. При пчеларите регистрацията е много по-лесна. Там се изисква само имейл и номер на пчелина. След като регистрират профил в платформата, трябва да отбележат местоположението на пчелините. Съответно вариантите са два. На картата, която се показва на екрана, трябва да се кликне върху нея, за да се отбележи мястото на пчелина. Другият вариант е потребителят физически на мястото на пчелина с подходящ джипиес приемник – мобилен телефон или таблет също може да позиционира мястото на пчелина. Ако има повече от един пчелин, също трябва да ги позиционира на картата, за да могат да бъдат своевременно уведомявани при третирания с препарати за растителна защита“, казва още Кръстева.

При планиране на мероприятия от земеделските стопани, платформата автоматично ще изпраща есемес до собствениците на пчелини. „Те пазят в радиус от 3 км около блока, който ще бъде третиран, като уведомяването е не по-късно от 72 часа преди мероприятието, така че това е основната цел – бързина и сигурност на уведомяването“, добави експертът.

„Контролните органи действат по сега действащото законодателство. Имаме много строги санкции при установени нарушения – несъобщаване за предстоящи мероприятия, доказани отравяния. По закона за пчеларството при неспазване на мерките за опазване на пчелите от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитните мероприятия глобата за физическо лице е от 3 000 до 5 000 лева, а за юридическо лице или едноличен търговец санкцията е в размер от 8 000 до 10 000 лева. Друга санкция е при неспазване на забраната за пръскане по време на цъфтеж на културите. Глобата за физическите лица е от 3 000 до 5 000 лева, а за юридическите и едноличните търговци отново от 8 000 до 10 000 лева. И не на последно място, съгласно Закона за защита на растенията, който използва продукти за растителна защита от професионална категория на употреба без да притежава сертификат по чл. 83 се наказва с глоба от 400 до 1 400 лева, за юридическите лица и едноличните търговци е от 800 до 2 600 лева. Актовете за установяване на този вид нарушения се съставят от контролните органи на БАБХ“, коментира Кръстева.

Източник: Радио „Фокус“