Начало Бизнес 21 000 т преработена пшеница и 6 млн. евро приходи за гръцката...

21 000 т преработена пшеница и 6 млн. евро приходи за гръцката „Лулис Милс“ в Ген. Тошево

През 2020 г., в първата година на производствена дейност у нас “Лулис Мел България” е генерирало приходи от около 6 млн. евро, преработвайки над 21 000 тона пшеница и осигурявайки работа на 40 служители. Дружеството притежава и управлява нова и свръх-модерна индустриална мелница за брашно в град Генерал Тошево, Североизточна България.
Негов изпълнителен директор от 1 февруари е Калин Йонов, който поема функциите от Димитрис Тарнарас.

През 2018 г. кипърската публична компания за мелене на брашно “Лулис Милс” (Loulis Mills) обяви, че е придобила мелница в България за 2,25 милиона евро чрез местното си дъщерно дружество Лулис Мел – България. Мелницата се намира в Генерал Тошево, има капацитет да обработва 100 тона пшеница на ден и да съхранява 4 500 тона.
“Лулис Милс” има над 2 века на непрекъсната фирмена история на Балканския полуостров. Заема 1-во място в гръцката брашнена индустрия и в производството на хлебни и сладкарски добавки. Разполага с четири свръх-модерни производствени мощности в Сурпи, Керацини и Тива в Гърция, както и в Генерал Тошево, България. Фирмата се идентифицира в съзнанието на своите партньори, доставчици и клиенти с осигуряването на отлично качество на продуктите, отлично обслужване и създаване на стойност за общността. Започвайки от малка мелница в Епир, Гърция преди 238 години, днес група “Лулис Милс” произвежда 170 различни видове брашно и грис, както и 850 различни суровини за хлебни и сладкарски изделия. Групата има приходи от близо 115 млн. евро, и дава работни места на 340 служители. “Лулис Милс” постоянно инвестира в технологични иновации, които подобряват производствения процес.

Калин Йонов е завършил Атинския икономически университет, като над 10 години е заемал топ мениджърски позиции в балканските филиали на гръцката индустриална металургична група “Виохалко”. Последните няколко години чрез позицията на изпълнителен директор в Завод за Хартия Белово АД, водещ производител на хигиенни продукти за FMCG пазара, той разширява допълнително сферата си на експертиза. Говори свободно 6 езика и този месец получава своята MBA диплома по Стратегическо Управления от СУ “Св. Климент Охридски”.

С богат управленски опит в редефинирането на организационната структура, развитието на продажбите, управлението на веригите за доставки и финансирането на бизнес планове, г-н Йонов ще е отговорен за изпълнението на визията и стратегията относно бъдещото развитие на “Лулис Мел България”.

Г-н Никос Лулис, президент на група “Лулис Милс” заяви: “Много съм щастлив и развълнуван да приветствам г-н Йонов в нашия екип. Калин е имал отлична професионална кариера във водещи компании в областта на първичното производство, а опитът му на топ позиции може само да добавя стойност към нашия бизнес. Най-важното е, че Калин има изключителен характер и ниво на етика, които гарантират, че той се вписва в нашата организация. Сигурен съм, че с невероятния екип, който създадохме в „Лулис Мел България“ и с безусловната подкрепа от екипа ни в Гърция, Калин ще е в състояние да поведе компанията напред.”

Калин Йонов, новият изпълнителен директор коментира: “Много се радвам да се присъединя към групата от компании на “Лулис Милс”. Група Лулис съчетава традиционните семейни ценности с ефективно изградена корпоративна структура, една печеливша рецепта за високо качество и удовлетвореност на клиентите. Продължавайки напред, усилията ми ще бъдат концентрирани върху реализацията на динамичен бизнес план, който да засили конкурентноспособността на “Лулис Мел България” в региона.“

Заемащият поста преди г-н Йонов – г-н Димитрис Тарнарас, ще поеме поста на заместник-главен изпълнителен директор на групата „Лулис Милс“ в Гърция.

Г-н Димитрис Тарнарас, предишният изпълнителния директор, добави: „За мен беше както привилегия така и предизвикателство да координирам стартирането на нашата фабрика в България. Това беше уникално преживяване и ние свършихме една чудесна екипна работа. Г-н Йонов може да разчита на пълната ми подкрепа за плавен управленски преход, тъй като аз оставам част от групата на Лулис Милс.”