Начало Агроновини Земеделие Очертава се нулева година за розопроизводството в България

Очертава се нулева година за розопроизводството в България

Пандемията, причинена от коронавируса, засегна сериозно розопроизводството и бизнеса с розово масло у нас. Въпреки че държавата е подпомогнала с близо 6 млн. лв. сектора през изминалите месеци, проблемите не стихват, заяви пред БНР Христо Николов, който е председател на Професионалната асоциация на розопоризводителите в България.

По думите му мрачната картина се допълва и от очакванията за нулева година за розопроизводството у нас.

„Масово от дестилериите отказват да участват в предстоящата кампания по изкупуване и преработка на розовия цвят тази пролет, защото нямат финансови средства. Трудностите в бранша се допълват и от непласираните огромни количества розово масло, което залежава в трезорите“, коментира Николов.

Българските търговци продават между 2000 – 2500 кг розово масло на световните пазари средногодишно. В последната кампания са били преработени 15 000 тона розов цвят, като от това количество са произведени приблизително 4000 килограма розово масло, обясни експертът.

„У нас има достатъчно суровина от розов цвят, която преработена би могла годишно да осигурява почти два пъти повече масло от това, за което имаме сигурни пазари“.

Текущите проблеми ще коментират на онлайн работна среща на 9 февруари представители на Министерството на земеделието и хора от бранша. Очаква се те да излязат с конкретни предложения, които да поставят за обсъждане на бъдещия Консултативен съвет по маслодайната роза при ресорния министър Десислава Танева. Вече има входирано искане, но все още няма насрочена дата за формата, поясни пред БНР Христо Николов.

Разпространението на коронавируса рязко намали потреблението на продукти, производни на розата и розовото масло в световен мащаб. Затварянето на търговските центрове и значителния спад на пасажери по международните летища, където традиционно се купува луксозна парфюмерия и козметика на добри цени, удари сериозно бизнеса, каза още Христо Николов.

В област Добрич рози се отглеждат на около 400 декара.

Източник: БНР