Начало Агроновини Производството и търговията с фалшиви препарати вече е престъпление

Производството и търговията с фалшиви препарати вече е престъпление

Производството и разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита (ПРЗ) да се класифицира като криминално деяние. Това става възможно с приетия днес от Правителството проект за промяна в Наказателния кодекс, съобщи земеделският министър Десислава Танева.

За пренасяне през границите на Република България на неразрешени и фалшиви ПРЗ е предвидено наказание до 4 години лишаване от свобода и глоба между 2 и 4 хиляди лева, когато извършеното не представлява маловажен случай и е в нарушение на установения ред.

На наказание лишаване от свобода и глоба подлежат и тези, които използват или допуснат използването на неразрешени продукти за растителна защита, препарати за дезинфекция и дезинсекция.

Промяната в Наказателния кодекс е инициирана, тъй като в практиката се наблюдава зачестяване на случаите на нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени и фалшиви ПРЗ.

Тези продукти биха могли да съдържат забранени за употреба в Европейския съюз и в България субстанции, които са опасни за здравето и живота на хората и животните, особено на пчелите, и да имат дългосрочно негативни последици за околната среда.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който промените ще влязат в сила, предстои да се разгледа и одобри от Народното събрание.