Начало Лов и риболов До 10 февруари приемат заявления за улов на калкан

До 10 февруари приемат заявления за улов на калкан

До 10 февруари се приемат заявления за улов на калкан, съобщиха от Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури /ИАРА/. Със заповед на изпълнителния директор на ИАРА са определени критериите за допустимост на риболовните кораби за участие в усвояването на националната квота калкан през 2021 година.

Българската квота за 2021 година е 75 тона, каквато бе и миналата година, припомниха за Про Нюз Добрич от Агенцията. Квотата бе увеличена през 2020 г. от 130 на 150 тона за европейските води на Черно море, което означава по 75 тона за България и Румъния.

Заявлението за участие и разпределяне на квота калкан през 2021 г. може да се изтегли от електронната страница на ИАРА. Документите се подават до изпълнителния директор на ИАРА на адрес град Бургас, ул. Княз Александър Батенберг № 1.

80% от квотата се предоставя на двете големи сдружения – „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш”, което представлява 83 индивидуални квоти /риболовни съда/ от общо 130. Останалите 47 квоти отиват за рибари, които не са обхванати в сдружения.