Начало Агроновини Животновъдство Огнища на птичи грип в Плевенско, от БАБХ напомнят да се спазват...

Огнища на птичи грип в Плевенско, от БАБХ напомнят да се спазват мерките за биосигурност

Във връзка с усложнената обстановка с Високопатогенната Инфлуенца А (грип) по птиците в Европа и липсата на приложима ваксина за заболяването, със заповед на изпълнителния директор на БАБХ беше определено засилване на мерките за биосигурност и повишена бдителност за клинични прояви на заболяването в животновъдните обекти за отглеждане на птици в цялата страна, напомнят от БАБХ.

В началото на февруари в град Славяново, област Плевен, бяха установени огнища на заболяването. Първото бе в обект за кокошки-носачки с 99 хиляди птици. Други две огнища възникнаха в два обекта на един собственик за отглеждане на пекински патици със 166 хиляди животни. Новото огнище, регистрирано вчера, е в обект с 55 хиляди кокошки.

Последното огнище на заболяването в Република България бе потвърдено преди 7 месеца (през юни 2020 г). В Европа за същия период са обявени 511 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици.

За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина. За превенция на разпространението на болестта през ноември 2020 година изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за отглеждане на птиците само в закрити помещение в есенно-зимния период, в който е характерно възникването на заболяването. Важно е също стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.