Начало Новини 60 милиона лева получи през миналата година лозаро-винарският сектор

60 милиона лева получи през миналата година лозаро-винарският сектор

През изминалата година лозаро-винарският сектор беше подпомогнат с над 60 милиона лева, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислав Танева по време на ритуалното зарязване на лозя в село Огняново, област Пазарджик, по случай празника Трифон Зарезан. По думите й, страната ни е използвала всички възможни финансови инструменти, които Европейският съюз предостави на страните членки, за подкрепа на лозаро-винарския сектор в тази трудна и особена 2020 г. Земеделският министър подчерта, че увеличаването на максималния размер на помощта по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС)  ще се запази и през 2021 година, съобщават от МЗХГ.

 „Всичко, което можехме да направим – го правехме, включително увеличихме интензитетите в подкрепа на субсидиите по различни приеми по НППЛВС, когато получихме възможност за това от ЕК. Това ставаше при непрекъсната комуникация с бранша“, категорична бе министър Танева.

Тя обяви, че от 15 февруари 2021 г.,  за първи път в България, ще стартира прием по мярката „Информиране в държавите членки“ от НППЛВС. Десислава Танева припомни, че винопроизводителите все още могат да подават своите проектни предложения и по мярката „Инвестиции в предприятия“.

Министър Танева честити празника Трифон Зарезан и пожела на всички производители една добра година с богата реколта.