Начало Агроновини Земеделие Цената на азотните торове скочи със 100 %

Цената на азотните торове скочи със 100 %

Със 100% е увеличена цената на азотните торове в сравнение с есента на 2020 година, съобщават от агросектора. „Торът ескалира ценово страшно много в момента, говорим за цена, която е 560 лева за тон – най-високата за последните 4-5 години. Миналата есен цената стартира от 280 лева за тон амониев нитрат, в момента е двойно. Фосфорните торове също са по-скъпи. Ако нормата е 20 кг на декар, то цената сега излиза 12 лв/дка, при 6 лв/дка, ако си напазарувал тор през есента. Причината вероятно е липсата на производство или липсата на количества в България. Производителите явно имат договори за износ и българският пазар не ги интересува“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. През 2020 година, по това време, цената е била 340-360 лв./тон.

Повишение има и при семената за пролетниците – те са дръпнали нагоре с 10-15% в сравнение с миналата година. 

На места вече е започнало торенето на есенниците. „Тази година има достатъчно натрупана влага надолу в почвата, трябва да има и минимални валежи, но към момента нямаме притеснения с третирането с азотни торове. Миналата година имаше проблем през месец март, когато колегите наториха и после се получи засушаване. Миналата година се натори с доста големи норми на първото торене, надявам се тази година колегите да бъдат по-внимателни“, коментира агрономът.

Отразиха ли се ниските температури на посевите? „В следващите 10-15 дни ще се разбере дали по полетата има измръзвания, или не. Факт е, че в отделни землища в Добруджа нощните температури в някои дни паднаха до минус 14, дори минус 18 градуса, например в Гешаново. Имаше обаче и малко сняг, който все пак пазеше посевите. Хубавото беше, че няколко дни температурите се запазиха под нулата и снегът не успя да се вдигне и да се повредят пшениците. Миналата година това го преживяхме, но тогава беше рязко топло – рязко студено и пшеницата наистина измръзна тогава. Ако посевът се размрази един път, започва да боледува при най-малкия стрес“, посочи Жекова.