Начало Агроновини Земеделие Посевите в област Добрич жълтеят, но към момента няма причина за тревога

Посевите в област Добрич жълтеят, но към момента няма причина за тревога

Последните студове притесниха много от земеделците, тъй като се наблюдава пожълтяване и дори покафеняване на посевите. „На този етап няма голямо основание за притеснения. Нека да се затопли времето, и тогава ще видим дали има някакви поражения, но мисля, че за област Добрич няма да имаме. Около седмица, седмица и половина след като се затопли, ще започне да излиза нова зелена маса. Ако не е засегнат възелът на братене, растенията ще се възстановят“, коментира за Про Нюз Добрич проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево.

Изследвания  в лабораториите на института показвали, че дори при минус 18 градуса сортовете, които имат висока студоустойчивост, имат първоначално подобна реакция, но после започват да зеленеят. Няма засягане на братя, няма засягане на централното стъбло, стига възелът на братене да не е бил на малка дълбочина и да не е имало сняг, посочи Киряков.

По думите му в момента есенниците жълтеят в по-малка или по-голяма степен заради ниската температура, която ги удари преди десетина дни, след като имаше по-продължително затопляне. „В някои полета може и да има измръзване – зависи от дълбочината на сеитбата, зависи дали е имало поне малко сняг, защото даже половин сантиметър сняг променя нещата – там, където няма, растението изглежда прегоряло, но под повърхността на почвата може да е здраво, т.е не е замръзнал възелът. Това обаче ще стане ясно, когато средно денонощните температури станат 7-8 градуса и когато пшеницата започне да влиза във вегетация“, каза още професорът.

Торенето трябва да започне в началото на вегетацията – 10-15 март, когато пшеницата ще има най-голяма нужда от подхранване, съветва проф. Киряков. Миналата година земеделците не се съобразиха със засушаването, когато ториха, но тази година ситуацията е различна.