Начало Събития През 2021 година се честват 80 години земеделска наука в Добруджа и...

През 2021 година се честват 80 години земеделска наука в Добруджа и 70 години от създаването на ДЗИ

80 години от полагане на основите на земеделската наука в Добруджа и 70 години от основаването на Добруджанския земеделски институт край Ген. Тошево се навършват през 2021 година. Годишнините ще бъдат отбелязани през месец юни, по време на традиционния Открит ден на пшеницата в института, съобразно пандемията, съобщи за Про Нюз Добрич проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в научното звено. В този ден ще бъде организиран научен семинар.

Киряков припомни, че през 1941 година е основана т.н. опитна станция в Добрич, а десет години по-късно – през 1951 година, е създаден Добруджанският селскостопански научно-изследователски институт. По-късно той е преименуван на Институт по пшеницата и слънчогледа /ИПС/, а от началото на 2001 година, след провеждане на структурна реформа в земеделието на Република България, ИПС “Добруджа” приема името Добруджански земеделски институт. Благодарение на широкообхватната си дейност, ДЗИ вече седем десетилетия се ползва с висок национален и международен престиж, а създадените в него многобройни научни продукти са ценени и търсени в цял свят.

През 2020 година ДЗИ регистрира и вписа в сортовата си листа три сорта обикновена пшеница – „Шибил“, „Чудомира“ и „Цвета“, два сорта ечемик – „Ларимар“ и Брилянт“, и един сорт фасул. Очаква се през пролетта в сортовата листа да бъде вписан един сорт зимен фуражен грах „Добротица“, каза още проф. Киряков.