Начало Туризъм Директор в курорта Албена: Трябва да настояваме за „зелени коридори“ за туристите

Директор в курорта Албена: Трябва да настояваме за „зелени коридори“ за туристите

„Туристически държави, като Испания, Гърция и България, би трябвало да настояват за т.н. зелени коридори. Това ще означава, че тези, които са ваксинирани, и прекаралите Ковид ще могат без PCR тестове и без излишни усложнение да идват на почивка в България“, коментира за Про Нюз Добрич Маргита Тодорова – Директор „Експлоатация, маркетинг и продажби” в курорта Албена.

Тя посочи, че зелените коридори се отнасят за всички дестинации. Такава перспектива ще се обсъди на европейско ниво на 17 март. „За Русия, Украйна и страните, за които предполагаме, че ще се изискват PCR тестове и през лятото, наистина тези зелени коридори са наложителни. Изчакваме 17 март и заседанието в ЕК, тогава ще решава този въпрос в рамките на Европа. Окончателното решение предстои, но дестинации, като Испания, Гърция, пък и ние, би трябвало да настояваме за тези зелени коридори“, заяви Тодорова.

Както вече бе официално оповестено, България подкрепи създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите туристи. „Това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност“, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на Видеоконференция на високо равнище на министрите на туризма на Европейския съюз, съобщават от Министерството на туризма.

Николова е изтъкнала, че безопасното, безпроблемно пътуване, както и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, поради което са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на национално ниво.