Начало Агроновини Земеделие Фестивалът на лавандулата тази година ще се проведе в Генерал Тошево на...

Фестивалът на лавандулата тази година ще се проведе в Генерал Тошево на 3 юли

След една непредвидима и доста тежка година, отново даваме свобода и живот на проекта си, съобщават организаторите на Фестивала на лавандулата.

През 2020 г. изданието отпадна заради пандемията от коронавирус.

Тази година фестивалът се подновява с неговите две основни локации. На 26 юни той ще е в село Средно Градище, община Чирпан. На 3 юли ще е в Генерал Тошево.

По традиция националния форум на лавандулата ще зарадва своите гости и последователи с богата и разнообразна музикално-артистична програма, ще инициира делова среща между лавандулопроизводителите и предприемачи, ангажирани в сектор “Етерично-маслени култури”, ще даде сцена за изява на регионални певчески и танцови състави.

Базарът на лавандулови продукти ще изненада с още по-голямо разнообразие.

Организаторите обещават блестяща гост-звезда, ретро-парад на автомобили, винени и продуктови дегустации и много други интересни фестивални преживявания.

В област Добрич през миналата година площите, засадени с лавандула, бяха 78 530 декара. Добивите от качествените сортове бяха около 10 кг. масло от дка, масово обаче стопаните изкараха по 2-3-4 кг/дка, тъй като в много полета има смесени сортове, или такива, които не пускат масло. В района има много залежало произведено масло – има непродадени количества отпреди 2-3 години. Цената му в началото на 2021 година беше ударила дъното – падна на 40-50 лв/кг., ако въобще се намери кой да купи. Сравнението с 2018 година е направо отчайващо – тогава продуктът отбеляза бум, като достигна 250-280 лв/кг. Периодът е много тежък за бранша и може да доведе до фалити, особено за по-дребните земеделци, които разчитат само на производство на етерично масло, нямат насаждения с други култури, не могат да покрият разходите си и задлъжняват, коментираха неотдавна пред Про Нюз Добрич от Асоциацията на производителите на етерични масла.