Начало Туризъм Искат намаление на цените на чадърите и шезлонгите и за летен сезон...

Искат намаление на цените на чадърите и шезлонгите и за летен сезон 2021

Да бъдат намалени дължимите концесионни възнаграждения за наемателите на плажове, при условие че концесионерът намали крайните цени за потребителите при ползването на плажните принадлежности. Това се предлага от Министерството на туризма за летен сезон 2021 г.

По време на извънредното положение миналата година, с промени в Закона за здравето, бе дадена такава възможност за намаление с близо 50%. На работна среща с представители на бранша министър Марияна Николова заяви, че такива подпомагащи мерки се налагат и за новия сезон, съобщават от министерството. Причината – продължаващата и задълбочаваща се криза, породена от пандемията, и произхождащите от нея рестрикции на здравните власти спрямо гражданите и бизнеса.

Според министъра е наложително да бъдат въведени законодателни промени през настоящата година както по отношение на концесионерите и наемателите на морски плажове, така и спрямо плажуващите, търпящи също финансови загуби от кризата.

„Друга важна стъпка е концесионерите и наемателите да имат възможност да намалят цените на чадърите и шезлонгите, като самите те определят размера на намалението с оглед търсенето“, информира министър Николова. Тя поясни, че в срок до 1.06.2021 г. или в срок от 10 дни от влизането в сила на съответния договор, концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за извършеното намаление на плажни принадлежности.

Вицепремиерът посочи още, че друга мярка, която следва да бъде повторена през настоящия летен сезона на 2021 г., е предоставянето на възможност на наемателите да разполагат с допълнителна търговска площ, която да е с максимален размер 4 на сто от площта на съответния морски плаж.

Освен това се предлага изтегляне на падежната дата за плащане на наемите в края на летния сезон. Мотивът е генериране на приходи от посетителите на плажовете през летния сезон, което ще спомогне на концесионерите и наемателите да посрещнат своите финансови задължения.

„Ще потърсим съдействие от Здравното министерство и за въвеждане на противоепидемични мерки за ползване на морските плажове по време или след отмяна на епидемичната обстановка в Република България, особено през летния сезон на 2021 г.“, каза вицепремиерът. И поясни, че концесионерите и наемателите следва да спазват противоепидемичните мерки, за да осигурят безопасността на живота и здравето на посетителите и да изградят образ на българския туризъм като сигурна и надеждна дестинация. Защото всяко нарушение има силен негативен ефект върху общата оценка за реализираната почивка и рефлектира върху цялостния имидж на предоставяните услуги, подчерта министърът.

По време на дискусията представителите на бранша поставиха въпроса за промяна в отстоянията между чадърите, което според миналогодишните параметри трябваше да е 20 метра. Те информираха, че вече са започнали записвания за Великден и посочиха, че ще е полезно за тях да имат повече яснота и конкретика за възможностите за пътувания около празника.