Начало Агроновини Животновъдство Съседните на Добрич области са рискови за заболяването Ку-треска

Съседните на Добрич области са рискови за заболяването Ку-треска

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) приключиха успешно съвместно проучване върху разпространението на заболяването Ку-треска сред рискови лица – официални ветеринарни лекари в страната, съобщават от БАБХ.

След проведеното проучване са идентифицирани 6 нови рискови области за разпространение на заболяването – Варна, Монтана, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен, които следва да бъдат включени в новата 3-годишна Програма за контрол и надзор на Ку-треската, която да обхване периода 2022-2024 година. Три от областите са съседните на Добрич – Варна, Силистра и Шумен.

При комбинираното изследване с конвенционален PCR метод и IgM ELISA са доказани 42 случая с остра фаза на инфекцията в 19 области. Процентът на активно заболелите варира в различните области, средно е 18%. Най-голям брой заболели ветеринарни лекари е установен в областите Кърджали, Враца, Силистра и Пловдив.

При повечето от активните случаи не се наблюдава тежко протичане на заболяването (пневмония, хепатит и ендокардит). Най-често докладваните клинични симптоми са болки в мускулите и ставите, главоболие и отпадналост. Заболелите ветеринарни лекари са насочени за консултации с инфекционисти и предприемане на съответстващо антибиотично лечение.

Преболедували Ку-треска са 49% от изследваните официални ветеринарни лекари. По-висок процент на преболедували в сравнение със средния за страната е констатиран в 11 области: Благоевград, Бургас, Враца, Кюстендил, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

В проучването взеха участие 233-ма официални ветеринарни лекари от 25 Областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ).

Ку-треската е широко разпространена зооантропоноза, формираща разнообразни по големина и видов обхват природни огнища. Заразяването на хората става най-често от преживните животни (говеда, овце и кози), които излъчват причинителя – бактерията Coxiella burnetii, с околоплодните води и плацента при нормално раждане или аборти, както и с млякото, урината и фекалиите. Превенцията за потребителите на мляко, закупено от фермерите, е сваряването му преди консумация или преработка.

От 2017 г. насам в България се наблюдават спорадични епидемични взривове с локален характер в различни части на страната.