Начало Всички новини Почина бившият директор на Ветеринарномедицинския център в Добрич проф. Жеко Байчев

Почина бившият директор на Ветеринарномедицинския център в Добрич проф. Жеко Байчев

На 73-годишна възраст от този свят си отиде проф. Жеко Байчев, ветеран на ветеринарната наука в България, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Проф. Байчев е от Добрич и започва кариерата си именно в нашия град. Той е бил участъков ветеринарен лекар, ординатор във Ветеринарномедицинския център в Добрич, а от 1982 г. до 1992 г. – директор на центъра.

Проф. Байчев е генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) в периода 2004 – 2008 година.

Той ръководи Националната ветеринарна служба четири години, в които допринесе за повишаването на престижа ѝ в национален и международен план.

Република България се присъединява към Европейския съюз през периода на неговото управление на ветеринарната служба. Той ръководи експертите в транспонирането на европейското към националното законодателство в този ключов за страната момент.

Проф. Байчев има основни заслуги в борбата със заболяванията Класическата чума по свинете, Високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците, Нюкясълска болест, Бруцелоза, Туберкулоза и други.

Проф. Жеко Байчев е признат експерт по отношение на акушерството и гинекологията при животните, опазване на новородените, репродуктивна ендокринология, асистирани репродуктивни технологии, болести на млечната жлеза.

От 2005 г. е председател на НС при НВМС. През годините е бил отговорен редактор на специализираните предавания за ветеринарна медицина – „Ветеринарна сбирка“, „Ветеринарна медицина“ и „Животновъдни науки“.

От 2008 г. преподава на студентите в катедра „Акушерство, гинекология, биотехнология на репродукцията, ПАБ“ във ФВМ на Лесотехническия университет. Той е доктор по ветеринарномедицински науки, автор на 118 научни труда.

Поклон пред паметта му!