Начало Агроновини Земеделие Заради липса на свеж капитал земеделците в област Добрич ще предпочетат сделки...

Заради липса на свеж капитал земеделците в област Добрич ще предпочетат сделки на зелено

Търговията с количества пшеница от миналогодишната реколта почти приключи. Може би все още се търгува хлебна пшеница, останала по складовете, която отива към мелниците, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според седмичния мониторинг на зърнения пазар на МЗХГ, средната цена на хлебната пшеницата е 416 лв./тон, а на фуражната – 406 лв./тон. „Цената е нормална преди нова реколта, тя не пада заради празнината, която се получи миналата година в производството. Но няма реална търговия на тази цена – поне аз не познавам фирми, които да търгуват в момента с пшеница“, каза Жекова.

Единствените договори, които в момента се предлагат, са за фючърси – вече има цени на зелено за пшеница и слънчоглед. Според Жекова се предлагат 340 лева за тон фуражна пшеница от нова реколта. Има информации и за цена на зелено за тон слънчоглед от 800 лв.

„Предвид миналогодишния тренд, който се получи при слънчогледа и ескалиране на цената му над 1000 лв./ тон, вероятно търговците бързат да затворят сделки. В световен мащаб например се обяви, че през 2021 се чака невероятна реколта от пшеница, но те и миналата година обявиха, а нямаше такава. Така че и пазарът е малко стресиран в момента“, посочи Жекова.

Цената на зелено на фуражната пшеница е по-висока от миналата година. През 2020 г. фючърсите тръгнаха от 300 лв./тон, след това цената слезе на 280 лв./тон. Обикновено по това време търговците сключват сделките за износ на фуражна пшеница.

„Има колеги, които най-вероятно ще участват в тоя тип сделки, защото миналата година изпразни страшно много откъм възможности земеделците в региона – голяма част теглиха кредити, за да могат да си изплатят задълженията за препарати, торове, семена, ренти. Последните няколко години се очертава интересна тенденция – цените на фючърсите са по-добри, отколкото по време на жътва. Но миналата година при слабата реколта това се опроверга”, допълни Жекова.

По думите й производителите ще бъдат по-склонни тази година да направят фючърсни сделки, предвид липсата на свеж капитал. „Предстои закупуване на препарати, което е голямо перо. Освен това цената на торовете скочи страшно много, така че на земеделците ще им трябва доста капитал в момента“, каза Радостина Жекова.