Начало Агроновини Земеделие Премиерът Борисов: По време на мандата осигурихме 11 милиарда лева за развитие...

Премиерът Борисов: По време на мандата осигурихме 11 милиарда лева за развитие на земеделието

„Изпълнихме си ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на сектора. По време на посещението си в стопанство за отглеждане на биволи той допълни: „Осигурихме над 11 милиарда лева по време на мандата за развитие на земеделието, като само през изминалата година дотациите са за повече от 3 милиарда лева“.

Премиерът Борисов изтъкна, че земеделските стопани всяка година получават 1,6 милиарда лева по директни плащания. „За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради ковид-кризата“, подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Тя добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. „Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури“, отбеляза министърът. Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. 

Министър-председателят Борисов подчерта, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.