Начало Туризъм Туристическият бранш чака регламент за пътуванията на румънските туристи в България

Туристическият бранш чака регламент за пътуванията на румънските туристи в България

Възможно най-бързо здравните власти трябва да издадат заповед за регламентиране на режима, по който румънските туристи ще влизат в България. Това още не е ясно, изчакваме заповедта на министъра, заяви за Про Нюз Добрич Маргита Тодорова – Директор „Експлоатация, маркетинг и продажби” в курорта Албена.

Тя сподели, че резервациите за Великден и Майските празници вървят нормално предвид съществуващата ситуация. Комплексът очаква около 2000 гости – румънци и българи, но поради неяснотите туристите от северната ни съседка ще се чудят дали да тръгнат, или не.

„Зелените дигитални сертификати ще дадат възможност в страната да се влиза и излиза или с ПСР тест, или с официална информация за антитела, или с ваксинация, но те още не са приети официално в ЕС. А за нас е важна яснотата и възможността да предвиждаме ситуацията“, коментира Тодорова.

В Албена, в зависимост от резервациите на 30 април, ще отворят три или четири хотела. Комплексът предлага Великденски празници от 30 април до 4 май, както и майска ваканция на преференциални цени от 4 до 31 май, както и комбиниране на престоя със Специализирана програма за рехабилитация след COVID и други услуги. Хотелите, които ще приемат гости, са „Маритим“, „Калиакра Бийч“, „Ралица Супериор“ и „Лагуна Бийч“.

В курорта има и ваксинационен кабинет. „Около 100 човека вече са ваксинирани – това са две трети от хората, заети в момента в курорта. На всеки новопостъпил ще бъде предлагана ваксинация. Предстои кабинетът да бъде пребазиран в медицинския център „Медика – Албена“.

„Имаме записвания за предстоящите празници, но няма потвърждения. На румънците не им е много рентабилно да дойдат за 3 дни и да похарчат 300 лева за ковид тестове за едно семейство. Ще има отказали се, защото те не искат като се върнат да стоят в карантина. 23-24 хотела в Балчик, Албена и Кранево са готови да отворят за празниците. Ще бъдем подготвени и ще очакваме гостите до последния момент. Очакваме споразумение на междудържавно ниво как ще пътуват туристите“, коментира за Про Нюз Добрич Димитър Димитров – председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.