Начало Агроновини Земеделие Собственици на земя заведоха дела срещу арендатори за изплатени по-ниски ренти

Собственици на земя заведоха дела срещу арендатори за изплатени по-ниски ренти

Съдебни дела заведоха собственици на земя от област Добрич срещу арендатори поради невъзможност да издължат договорената рента. За няколко такива случая съобщи за Про Нюз Добрич Драгомир Узунов, който арендува 20 000 декара земя в Каварненско. Потърпевш е бил самият той, като каза, че има информация за още два такива случая с негови колеги от крайморските общини, които най-тежко пострадаха от сушата през 2020 година. Заради драстичния спад на зърнените добиви, миналата година рентите в Добруджа се сринаха три пъти.

„Поради изключително тежката и сушава година, щетите, които претърпяха земеделците, най-вече в общините Каварна и Шабла, бяха огромни. Загубите от недобита продукция бяха факт, а рентата е величина на базата на дохода, който получава земеделецът. Това голямата част от собствениците на земя разбраха, но други – не, и заведоха дела да им се изплати пълният размер по договора“, коментира Узунов.

Едър собственик на 1800 декара земя, арендувана от дружеството на Узунов, подал жалба във варненски съд, последвало разпореждане към съдебен изпълнител в Добрич, който уведомил банката на Узунов и тя блокирала сметката на дружеството му, с оглед на неиздължаване на рента на собственик.

„Това блокира дейността ми. Нямах право да получа публични средства – например акциза за горивото, земеделската субсидия и др. Принудих се да водя разговори чрез адвокати със собственика и постигнахме споразумение за разсрочване на рентата. Аз така или иначе трябва да я изплатя в пълния размер, само че не сега, а до август. Тогава ми отблокираха сметката“, посочи арендаторът.

Той поясни, че е имал договор с въпросния арендодател за фиксирана сума от 105 лв./дка, изплатени са му 30 лв./дка и тогава той подал жалбата в съда.

Узунов твърди, че има и други случаи, като неговия. Той знаел поне за двама арендатори от морските общини, като те били дадени на съд от собственици на между 400 и 600 декара земя.

„Голямата част от арендодателите проявиха разбиране за получените ниски ренти миналата година, виждайки каква е ситуацията. Те оцениха дългогодишните отношения, които сме градили помежду си. Тези случаи, за които говоря, са единични. Едрите собственици на земя предпочитат договори с твърдо фиксирани ренти и никога няма да се съгласят за другия тип договори – за процент от получения добив. Те държат да имат твърд, сигурен доход. Макар че в договора има клауза за форсмажорни обстоятелства, каквито бяха миналогодишните, оказва се, че съдът не взема това предвид. В новите договори ние предлагаме на собствениците в такива случаи да се договаряме за други размери на рентите“, коментира агробизнесменът.

Той не е подписал договор за новата стопанска година с човека, който го е изпратил в съда.

Узунов добави, че тази година земеделците ще имат повече спокойствие, предвид добрите климатични условия тази пролет. „От 1 октомври 2019-а до 30 юли 2020 година аз имах в моите землища 130 литра валежи при нормално 350-400 л. – можете да си представите за какъв дефицит на влага говорим. Тази година, към този момент имам 360 л., това означава добро развитие за есенниците и добър старт на пролетните култури. Само ще ви кажа, че от недобита продукция миналата година загубите за дружеството ми бяха в размер на 1,8 милиона лева, при миналогодишните цени на зърното“, сподели Драгомир Узунов.