Начало Агроновини Земеделие Отпускат 3 милиона лева за преработка на розов цвят

Отпускат 3 милиона лева за преработка на розов цвят

Утвърден е бюджет от 3 милиона лева по помощта de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1407/2013 за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г., съобщават от Държавен фонд „Земеделие“.

Финансовата подкрепа има за цел да подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката с оглед настъпването на предстоящия времеви период за бране на произведения цвят от маслодайна роза и неговото изкупуване.

Предоставянето на помощта е по искане на бранша и е обсъдено на видеоконферентна среща между ръководствата на МЗХГ и ДФЗ с представители на производителите и преработвателите на цвят от маслодайна роза.

Предприемането на мерки в подкрепа на розопреработвателите ще даде възможност те да бъдат допълнително стимулирани в осъществяване процеса за изкупуване на произведения цвят от маслодайна роза, чрез покриване на част от разходите им, което от своя страна ще окаже положителен ефект и върху производителите на първична земеделска продукция, минимизирайки техния риск от невъзможност за реализация.

На подпомагане подлежат предприятия, преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза.

Размерът на помощта е 0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза.

Преработвателите следва да изкупуват маслодайна роза от стопаните на цена за 1 кг. розов цвят, но не по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС, в обем не по-малко от 70% от обема през 2020 г.

Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател е не повече от 150 000 лв.

Предстои ДФ „Земеделие“, съвместно с МЗХГ, да изготви указания за предоставяне на помощта.