Начало Агроновини Земеделие Ще се вдигне ли цената на хляба заради поскъпването на тока, брашното...

Ще се вдигне ли цената на хляба заради поскъпването на тока, брашното и консумативите?

Към момента цената на хляба в област Добрич се задържа, но индикации за повишаването й има от известно време, коментира Тошко Няголов – производител на хлебни изделия от Ген.Тошево и председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите.

„Преди два дни получихме официално писмо от Енерго Про за анекси към договора ни за електроенергията, която се увеличава от 1 юни. Масовото брашно също е с по-висока цена още от миналата година. В момента един тон струва 740-750 лева, а беше 680 лв. Цените на консумативите за производството също скачат“, каза Няголов.

Въпреки това, по думите му, конкуренцията е тази, която държи по-ниска цената на насъщния. В област Добрич има около шестима големи производители и още един-двама по-малки – два завода в областния град, има фирми в Каварна, Ген. Тошево, с. Стефаново.  Голяма фирма от Варна зарежда хляб в цялата област Добрич, а в Тервелско се продават самуни от фурни в Силистра. Това прави конкуренцията наистина голяма, смята Няголов.

„В нашата област има не повече от един-двама производители, които са вдигнали цената, с не-повече от 5%, но масов скок няма. Каквото и да се случи, ще е след 1 юни“, прогнозира браншовикът. Той лично не е повишавал цената на изделията си.

От около два месеца е повишена цената на хляба от фурната в с. Стефаново. Увеличението е с 5-10 стотинки, в зависимост от вида. Цената на обикновен самун от 650 гр. вече е около лев, съобщи собственикът Спиридон Спиридонов. „Хлябът ни е по-скъп, защото виждате как всички цени растат. Повишението е не само заради електроенергията, но по-скоро заплатите, цената на пшеницата и брашното, цената на консумативите“, казва той.

Спиридонов коментира, че вече няма стандарти за хляб и на пазара се продават десетки различни грамажи и видове с различни цени. Според него с качеството на хляба се злоупотребява и затова цените са подтиснати. Често пък грамажа се намалявал от пекарите, но не и цената.