Начало Агроновини Земеделие От 2 август приемат заявления по de minimis за преработка на розов...

От 2 август приемат заявления по de minimis за преработка на розов цвят

От 2 август 2021 г. в териториалните структури на ДФ „Земеделие“ се отваря прием по помощта de minimis за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г. Приемът ще продължи до 20 август. Средствата ще бъдат изплатени до 20 септември.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди бюджет от 3 млн. лева по помощта, която има за цел да подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката с оглед настъпването на предстоящия период за бране на произведения цвят от маслодайна роза и неговото изкупуване.

Предприемането на мерки в подкрепа на розопреработвателите ще даде възможност те да бъдат допълнително стимулирани в осъществяване процеса за изкупуване на произведения цвят от маслодайна роза, чрез покриване на част от разходите им, което от своя страна ще окаже положителен ефект и върху производителите на първична земеделска продукция, минимизирайки техния риск от невъзможност за реализация.

На подпомагане подлежат предприятия преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза.

Размерът на помощта е 0,30 лева на килограм цвят от маслодайна роза, изкупен за преработка.

За да бъдат подпомогнати преработвателите следва да изкупят маслодайна роза в обем не по-малко от 70% от изкупеното количество през 2020 г. Предприятията трябва да са изкупили 1 кг. розов цвят от стопаните за не по-малко от 2 лв./кг. без ДДС. Признават се разходооправдателни документи, издадени с дата до 31 юли 2021 г. (включително).

Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател, е не повече от 200 000 евро за три последователни данъчни години.