Начало Новини Браншовици: Туристическият сезон е пред провал, искаме спешна намеса на президента

Браншовици: Туристическият сезон е пред провал, искаме спешна намеса на президента

Туристическият бранш: Без държавна намеса са гарантирани фалити в сектора. Президентът трябва да постави начело на туристическия сектор в служебното правителство доказан професионалист, приет от всички браншови организации в туризма, с дълбоки познания в сектора.

Туризмът е един от основните губещи от политическата криза, категоричен е председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. Той обясни, че несигурността и липсата на предвидимост са вкарали бизнеса почти в безтегловност, посочват от организацията.  

Резултатите от тежката кризисна ситуация, с която продължава да се бори секторът, са били най-видими за Великден. За разлика от летата преди кризата, едва по 2-3 хотела посрещнаха гости за празника в големи и предпочитани морски курорти като Слънчев бряг, Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Албена.

Наистина, за щастие, вече е ясно как ще се влиза това лято в страната и се надяваме това да доведе до интерес за резервации от страна на поляци и туристи от други основни пазари като Румъния например, подчерта и зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Властите трябва да реагират незабавно и да направят постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи през това лято, защото това е един от основните пазари, на които разчитаха хотелиери, входящи туроператори и екскурзоводи. В противен случай не можем да очакваме руснаци през това лято заради действията и изказванията на политиците, въпреки златната възможност, която имахме предвид забраната им да летят до Турция, допълни Налбантов.

Той припомни и отказаните чартъри от Великобритания, както и спирането на чартърните полети към България поне до края юни от Германия. Отливът от страна на основни туристически пазари е изключително притеснителен, подчерта и почетният председател на БХРА Благой Рагин. Сезонът е пред провал,притеснява се един от доайените на туризма.

За да оцелеят колегите започват ценова война, което ще ни донесе проблеми в бъдеще, категоричен е Георги Щерев. Защото при цени почти на себестойност или дори под нея, без пазарната логика и подчинени единствено на битката за оцеляване, няма как да се предостави качествена услуга. А при лошо качество, следват рекламации и в крайна сметка ще пострада имиджа на България като дестинация.

Изключително тревожен е и фактът, че действието на антикризисните мерки за подпомагане на бизнеса за задържане на персонала като 60/40 и 80/20 изтичат на 31 май. При този кратък сезон без подобни мерки ваканционните хотели няма да оцелеят.

Държавата заедно с банките трябва да преструктурират кредитите на хотелиерите, да се обяви нов мораториум върху старите заеми, тъй като първият вече изтече, както и да се осигурят ликвидни средства за собствениците на места за настаняване и на персонала им.

Без държавна намеса са гарантирани фалити в сектора, а това от своя страна ще доведе до по-малко приходи за държавата, загуба на препитание за цели региони, армия от нови безработни и куп други проблеми на принципа на снежната топка, заяви Налбантов.

От БХРА все пак се надяват, че в кризисен за туризма момент президентът ще намери решение и управление, което да работи в интерес на един от основните сектори на българската икономика, а човекът, който ще поеме временно сектора няма да се учи и упражнява върху съдбите на хилядите заети, а ще се впусне направо в решаване на проблемите, които за целта трябва да познава не от трета ръка и повърхностно, а отлично от личен опит, посочват от БХРА. Оттам се притесняват, че се спрягат имена, които макар и от години да твърдят, че са в бранша, защото са част от организации, никога не са посрещнали или обслужили реално нито един турист.