Начало Новини Хотелиери: Губим и румънските, и руските туристи

Хотелиери: Губим и румънските, и руските туристи

Тотален срив в туристическия бранш по време на Великденските празници отчитат хотелиери от област Добрич. На Черноморието по това време на годината обикновено ври и кипи от румънски туристи – около 200 000 са били гостите от северната ни съседка преди пандемията. Сега по международния път край морето на 100 български автомобила се виждат по една-две румънски коли. Сезонът ще бъде провален и заради това, че се очаква Русия да отмени туристическите чартъри за България.

В хотел „Реджина Мария“ в Балчик в почивните дни са отдъхвали едва 10 румънци, при нормално около 200. „Причината да ги няма румънските туристи при нас е лошото управление на сектора в България. Вчера наши клиенти, които трябваше да посрещнем, се обадиха и ни казаха: „На сайта на вашето Външно министерство няма никаква информация как ние можем да пътуваме до България.  Вие ни казвате, че има варианти за пътуване, но това не го намерихме официално“. И анулираха нощувките си. Оказа се, че има информация на сайта на Министерството на здравеопазването, и то на български език. Чуждите туристи трябва да знаят български ли?“, пита хотелиерът Виктор Лучиянов.

По крайбрежната алея на Балчик тази година румънските коли се броят на пръсти. „Най-трагичното е, че проблемът е при нас. Хората имат желание да дойдат, но отказаха резервации, защото не може на 29 април да излезе заповедта как ще се пътува от 1 май. Няма как човек да си планира почивката“, казва Лучиянов.

Славка Колева – собственик на хотелски комплекс „Извора“ в Кранево, сподели за Про Нюз Добрич, че не е имала никакви гости от Румъния, при положение че в предишни години базата е била на 100% пълна по това време. „В Кранево аз не видях румънски автомобил. Може ли да паднат ограниченията за пътуване на туристите един ден преди празника? Това е абсолютен провал. Мисля, че когато се работи по правилата, нещата ще се случат. Сега обаче има абсолютна несигурност и нищо не може да се предвиди. Румънците не дойдоха, на българския пазар не можем много да разчитаме, защото нашите хора отиват в Гърция. Поляци и чехи няма – те идваха, когато имаше къмпинги в Кранево, сега не идват“, коментира Колева.

Според нея сезонът е пред провал. Сподели, че вчера е разговаряла с нейни колеги от „Златни пясъци“ – огромен хотел с назначен персонал за Великден. В последната минута и българи, и румънци анулирали резервациите и в момента в целия хотел имало само двойка германци.

Браншовиците коментираха появилата се информация, че Русия спира полетите на руски туристи за България след „шпионския скандал“ и индикациите, че страната ни ще влезе в т.нар. списък с неприятелските страни на Русия .

„Губим румънския пазар, Великобритания и Германия също обявиха, че анулират полетите преди 1 юли. Единствените туристи, които бяха готови да дойдат, бяха руснаците. За май месец имаше обявени 400 чартъра от Русия до Варна и Бургас. Благодарение на субективни политически страсти губим и тях“, коментира Лучиянов.

Той заяви, че има сигурна информация от руски туроператори, че полетите спират. „Над 1 милион туристи от Русия трябваше да почиват в Турция. След като Русия забрани пътуванията до Турция поради политически проблеми, ние силно се надявахме голяма част от тези туристи да дойдат при нас. И те щяха да дойдат. Но някой реши да си прави политически пиар. Имахме шанс поне 800 000 руснаци да дойдат в България заради ситуацията с Турция, обикновено идват около половин милион. Сега резервациите ще заминат към Гърция. Силно се надявам служебното правителство и новото ръководство на отрасъла да вземат спешни мерки. Ако трябва, новият министър на туризма да отиде в Русия и да обясни, че ние сме си избрали Европа, те имат друг път, но това не ни пречи да пътуваме, да общуваме, и т.н. Надявам се този път президентът да назначи професионалисти от бранша. Защото досега беше пълно безхаберие“, заяви хотелиерът.

Според него туристическият сезон за големите комплекси ще бъде провален, въпросът бил дали малките курорти ще оцелеят.

По думите му от бранша чакат да видят състава на служебното правителство и новия екип на Министерството на туризма и ще се реши дали да се предприемат някакви форми на протест.

„Ако Русия си спре туристите за България, това означава много слаб сезон“, заяви за Про Нюз Добрич Даниела Пеловска от комплекс AquaLife в Кранево.“ Не само туристите – има и много руски граждани, които имат имоти у нас. Те посещават заведения, наливат пари в икономиката ни, а и те няма да могат да дойдат. Служебното правителство трябва да вземе мерки. Лично президентът трябва да предприеме стъпки. Трябва премерена и гъвкава външна политика, защото на първо място е България и икономиката, която създава Брутния вътрешен продукт /БВП/. А туризмът формира висок процент в БВП“, коментира тя.